Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
3

Maddeler nasıl oluyor da ısınıyor?

203 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Yunus Bilece
Yunus Bilece
32K UP
Öğrenci

İç enerji diye bir şey var şimdi bu iç enerji şu bir cismin potansiyel ve kinetik enerjisinin toplamı. Örneğin 10 metre yukarıda sabit durdurduğun bir 1 kg cismin potansiyel enerjisi mgh=98.1 joule'dur (g yerçekimi ivmesi 9.81m/s^2,h yükseklik, m kütle) ve bu cismin iç enerjisi kinetik enerjisi olmaması dolayısı ile potansiyel enerjisine eşittir u =KE +PE ama KE 0. Bu cismi yere bırakırsan 5 metre sonra bu cismin potansiyel enerjisi 49.05 joule olacaktır bir 5 metre sonra ise 0 joule olacaktır peki buradaki 98.1 joule enerji yok mu oldu ? Tabiki hayır bu 98.1 joule enerji kinetik eneriye dönüştü yavaş yavaş örneğin 5 metrede potansiyel enerji mgh2=49.05 joule dü ve oradaki kinetik enerji 1/2mv^2, u = PE+KE formülünden PE eğer 49 ise (.05 yazmaktan yoruldum küsüratları atıyorum) KE'de 98-49'dan 49'a joule eşittir. Yani iç eneri kinetik + potansiyel enerjidir.

Atom diye bir şey var şimdi (bildiğini biliyorum) o sabit kalmaz ve deli dana gibi titreşir ve hareket eder. Atomun bu titreşim ve hareketinin kinetik enerjisi mikro düzeyde ısıya eşittir gibi bir şey.

Tüm Reklamları Kapat

Gibi bir şey dedim çünkü tam olarak ısıya eşit değil şimdi boşlukta hareket eden çok çok yüksek hızda hareket eden bir hidrojen atomu var ve bu atomun çok hızlı hareket etmesinden kaynaklanan bir kinetik enerisi var bu kinetik eneri bu hidrojen atomu bir yere çarpmadığı sürece ısı enerjisine dönüşmeyecek yani onu karşılayacak başka bir atom etrafta olmadığı sürece bu hidrojenin ısısı 0 joule ama iç enerjisi hala var.

Bu sefer bir şişe dolusu gaz hidrojen düşünelim durmadan birbirlerine çarpıyorlar ve bu çarpmalarda durmadan kinetik enerjilerini birbirlerine aktarıyorlar ve de tabi şişenin çeperlerine çarpıyorlar ve şişeye aktarıyorlar bu kinetik enerjiyi bu aktarılan kinetik enerji sadece hareket olarak değil aynı zamanda radyasyon olarak aktarılacak her bir çarpışmada bir radyasyon ışını dalgası ortaya çıkacak ve bu ışının taşıdığı enerjiye artık ısı enerjisi diyebiliriz (en sonunda). Şimdi bu hareket enerjisi tamamı ile ısı değil ama ısı üretmek için gereken en en önemli şey çünkü atomları hareket ettirerek çarpışmaları ihtimalini kuvvetlendiriyor ve zaten biz burada aslında ihtimali ölçüyoruz. 1 kilo z sıcaklığındaki hidrojen atomu içerisindeki 1 nano saniyedeki x kadar çarpışma bize y kadar ısı enerjisi taşıyan radyasyon ışını verecek. Şimdi bu x kadar çarpışma aslında garantilenmiş bir şey değil tamamı ile aynı koşullar sağlandığında aynı y enerjisini elde edemeyebilirsin ama ona çok çok yakın bir şey elde edersin aradaki fark milyonda birlik çok çok küçük bir şey olur. Çarpışan arabalara gittiğini düşün arabanı sürmeye başladın ve öne gittin biri sana önden bindirdi, bu sana çarpan kişi yerinde dursaydın da sana çarpabilirdi ama hareket etmen sayesinde daha hızlı çarptı burada zaman da çok önemli. Oradaki bütün arabaların hareket etmesi çok daha fazla çarpma oluşturacaktır ve ne kadar hızlı hareket ederlerse o kadar daha çok çarpma olacak. Ama bu tamamı ile rasgele bir şey herkes 5m/s hızla hareket ederken kimse birbirine aralıksız bir şekilde çarpa da bilir herkes 10m/s hızla giderken kimse birbirine çarpmayada bilir burada (aynı alanda) ama şu var orada öyle çok araba var ki bu bir yerde olursa diğer yerde bunun tam tersi bir şey oluyor ve eşitleniyorlar. Yani uzun lafın kısası bu bir istatistiki hesaplama. Bu çarpışma muhabbetinden de anlayabileceğin gibi hacimde önemli madde ne kadar az hacme dağılmışsa o kadar fazla çarpışma olacaktır. Daha pek çok şeye bağlı. Isıyı anlatmayı denedim. Sözlük tanımı kullanmak istemedim.

[1]

Kaynaklar

  1. hunkoys, et al. Temperature - Is It Heat That Causes Vibrations On Particles Or Is It The Vibrations That Causes The Heat? - Physics Stack Exchange. Alındığı Tarih: 21 Nisan 2023. Alındığı Yer: Physics Stack Exchange | Arşiv Bağlantısı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close