Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
G Ö N Ü L
G Ö N Ü L
50K UP
Üye
1

Lisede hangi bölümü seçmeliyim ve hangi meslek olmalıyım?

Ben bu sene 10. Sınıfa geçtim. Bu sene bildiğiniz üzere bölüm seçmemiz gerek. Benim aklımda aslında uzun zamandan beri sayısal var. Sayısal alanda fena değilim hem seviyorum. Ama hem zor hem şöyle düşünüyorum. Belki ben EA alanında daha iyi sıralama yapabilirim diye. Ama istemiyorum onuda. Ayrıca meslek olarakta mühendis ve doktor arasında kaldım🙃
318 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Mustafa İğraç
Lise öğrencisiyim

Sayısal alanını seviyor ve bu alanda başarılı olduğunu düşünüyorsan, sayısal bölümde ilerlemek mantıklı olabilir. Sayısal bölüm, mühendislik, tıp, bilgisayar bilimleri gibi birçok prestijli ve iyi maaşlı mesleğe kapı açar. Bu alanda okumak, analitik düşünme ve problem çözme becerilerini artırır ve bilim ile teknoloji alanındaki yeniliklere ayak uydurmanı sağlar. Ancak, sayısal derslerde başarıyı sürdürebilmek için yoğun çalışma ve disiplin gerektirdiğini unutmamalısın.

Eşit Ağırlık (EA) bölümü ise hukuk, işletme, psikoloji ve iktisat gibi sosyal bilimler ile sayısal yeteneklerin birleştiği alanlarda meslekler sunar. EA bölümü, sosyal bilimler ve matematik kombinasyonunu seven öğrenciler için uygundur ve daha dengeli bir ders programı sunar. Fakat sayısal dersleri daha çok seviyorsan, EA bölümü sana yeterince tatmin edici gelmeyebilir ve bu alanda başarılı olmak için hem sosyal bilimlerde hem de matematikte iyi olman gerekir. Mühendislik ve doktorluk arasında karar vermek de zor olabilir. Mühendislik, matematik, fizik ve teknolojiye ilgi duyanlar için uygun bir meslektir ve genellikle ofislerde, laboratuvarlarda veya sahada çalışılır. Mühendislik eğitimi genellikle 4 yıl sürer, bazı alanlarda yüksek lisans veya doktora gerekebilir. Doktorluk ise biyoloji, kimya ve insan sağlığına ilgi duyanlar için uygundur ve hastaneler, klinikler veya laboratuvarlarda çalışılır. Doktorluk eğitimi 6 yıl sürer, ardından uzmanlık eğitimi ve zorunlu hizmet süresi vardır.

Karar verirken ilgi ve yeteneklerini değerlendirmek çok önemli. Mühendisler ve doktorların günlük işlerini, çalışma koşullarını ve kariyer olanaklarını araştır. Ayrıca, okulundaki rehber öğretmenlerle veya aile bireylerinle konuşarak onların deneyim ve görüşlerinden de faydalanabilirsin. Sayısal alanda iyi olduğun ve bu alanda ilerlemek istediğin için sayısal bölümde devam etmek mantıklı bir tercih olabilir. Mühendislik ve doktorluk arasında karar verirken ise kendi ilgi ve yeteneklerini dikkate alarak araştırma yapman kendi geleceğin için önemlidir.

Tüm Reklamları Kapat

6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close