Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
6

Lisans döneminde makale yazmak ne kadar doğrudur ve bize ne sağlar?

Kültürlerin ve davranışların evrimine yönelik kaynakları okumayı seviyorum ve evrimsel psikoloji hakkında bir makale yazmak istiyorum sizce erken mi?
2,673 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Rc Y
Rc Y
1,207 UP
Doktora ogrencisi/adayi

Lisans doneminde yazilan bir dergiyi akademik dergiye ya da konferansa gondermek cok zor ve az rastlanan bir durumdur. Tabii ki zorlugu, bolumden bolume ve makalenin gonderildigi derginin sayginligina gore cok cesitlilik gosterir; o yuzden geneli dusunerek yazmaya calisacagim. Makale, neredeyse her zaman bir danisman hocanin gozetmenliginde yazilir. Yazilirken kullanilan bilimsel dil, literaturun tam ve detayli olarak taranmis olmasi, kaynaklarin kuralina uygun olarak gosterilmesi, iddia edilen her bilginin matematiksel ya da deneysel olarak kanitlanmasi cok ama cok onemlidir. Ornek vermek gerekirse, yazdiginiz konu hakkinda yazilan "onemli" bir makaleyi kaynak gostermeyi unutmussaniz, makalenizin reddedilme olasiligi cok yuksek olur. Bu yuzden, surekli danisman hocanin gozetiminde olmak, makalenin her detayini, hatta gramerini bile hocayla tartismak gerekir.

Lisanstayken, ogrencinin makale yazmasini zorlastiran nedenlerden yukarida saydiklarimin yaninda bir de tabii ki ogrencinin birikiminin az olmasi vardir. Buradan lisans ogrencisi makale yazamaz, ya da yazmamalidir anlami cikarilmamalidir. Halihazirda yazmis olan sayisiz ornek zaten var. Ancak makale literature bir konuda katki vermek, yapilmamis olani yapmak, anlamlarina geldigi icin uzerine iyice dusunulmeli, iyi arastirilmali ve iyi sunulmalidir. Hakemli dergilerde hakemlerden gelen geri donusler, geri donuse cevap ve basilma sureciyle beraber tek bir makalenin cikmasi yillar alabilir.

Makale yazmis olmanin en buyuk yarari, bana gore bilime katki saglamis olmanin verdigi haz ve mutluluktur. Yuzyillardan gelen bilgi birikimine bir sey eklemek, ve baska bilim insanlarinin da sizin makalenizi ilerletebilecek olmasidir. Pratikte de en buyuk yararini dogal olarak yuksek lisans ve doktora basvurularinda goruruz. Uluslararasi siralamasi yuksek olan okullarda doktora ogrencisi olabilmek, rekabetten dolayi gercekten cok zor. Lisans zamaninda yazilan makale, henuz yayinlanmamis olsa bile, doktoraya kabul alma surecinde cok ama cok faydalidir. Sizi cok buyuk ihtimalle rakiplerinizin onune koyacaktir. Burada sunu belirtmekte fayda var: makale yazmak, ya da toplanan sonuclari kagida dokmek, derlemek, makale yayinlansin ya da yayinlanmasin her zaman degerlidir. Sonucta, fikir, ilk ortaya cikisindan yillar sonra bile makaleye donusebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Bu konuda bir ilginiz varsa benim size tavsiyem, calismalari ilginizi ceken hocalara mail atarak, ya da kapisini calarak, onlara fikirlerinizden bahsetmeniz, akademiye ilgili oldugunuzu gostermeniz ve eger hoca da kabul ederse beraber calismak istediginizi belirtmeniz. Hocalara saygi cercevesinde yaklastiginiz surece hicbir sekilde kotu tepki almazsiniz. Size yardimci olmaya, yol gostermeye calisacaklardir. Egoist akademisyen, benim deneyimime gore yalnizca bir sehir efsanesidir. Siz yeter ki kapilarini calmaktan cekinmeyin. Unutmadan, iyi universitelerde doktora kabulu alirken, genellikle beklenti bir makale olmasa bile ucundan kiyisindan akademik bir calismaya bulasmis olmaktir.

510 görüntülenme
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close