Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
3

LGS gibi sınavlar için geçici olsa bile IQ değerlerini arttırmanın yolları nelerdir?

744 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Yakup Burak Sarıarslan
Bağımsız Araştırmacı

Sorunuza cevap vermeden önce kısaca bir "IQ" terimini anlayalım isterim.

IQ (Intelligence Quotient), zeka seviyesini ölçen bir testtir. IQ testi, matematiksel, mantıksal, sözel ve mekansal yetenekleri ölçerek, bireyin zeka seviyesini belirler. IQ testi sonucu, kişinin bilişsel yeteneklerinin bir göstergesi olarak kabul edilir.

IQ testleri, bir bireyin gerçek hayatta başarılı olması için gereken tüm yetenekleri ölçmez. Söz konusu bireyde yapılan IQ Test sonucu kişinin hayatında başarılı olup olamayacağının veya iyi bir noktaya gelip gelemeyeceğinin kesin ve erken bir kanıtı olarak yorumlamak yanlıştır.

Tüm Reklamları Kapat

Şimdi sorunuzun cevabına geçelim

IQ, uzun vadeli bir ölçüttür. Bu nedenle, kısa süreliğine IQ seviyesini arttırmak mümkün değildir. IQ testleri, belli bir süre boyunca ölçülen zeka ve bilişsel yeteneklerin bir göstergesi olarak kabul edilir. Test sonuçları, kişinin testin yapıldığı zamanki bilişsel yeteneklerinin bir yansımasıdır.

Ancak, bazı aktiviteler veya durumlar bilişsel işlevleri geçici olarak artırabilir. Örneğin, egzersiz yapmak, stresi azaltmak veya belirli türdeki müzikleri dinlemek gibi aktiviteler, bilişsel işlevleri geçici olarak artırabilir. Ancak, bu etkiler genellikle kısa süreli olur ve IQ seviyesinde uzun vadeli bir artışa neden olmaz.

Sonuç olarak, IQ seviyesini kısa süreliğine artırmak mümkün olmasa da, sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıkları geliştirerek bilişsel işlevleri geçici olarak artırabilirsiniz.

Tüm Reklamları Kapat

Eğer sınav dönemindeyseniz veya sınava hazırlanıyorsanız benim size şahsi olarak verebileceğim tavsiye kesinlikle vücudunuza giren vitamin, mineral, protein ve glikoz oranlarını dengeli ve yeterli tutmak, ara ara sevdiğiniz aktiviteleri yapmak ve kendinize zaman ayırmak ve bence insandaki bilişsel stres seviyesini en aza düşüren aktivitelerden olan spor yapmak, doğa ve hayvanlar ile zaman geçirmek olabilir.

Tabi bu arada aileniz ve sevdiklerinize de zaman ayırmayı ihmal etmeyin.

0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Furkan H
Furkan H
11K UP
Konu ile ilgili kişisel araştırmalar yaptım.

Yaptığım araştırmalar sonucunda bazı bilişsel performansı artırmaya yararlı geçici ama hızlı etkili veya uzun dönemde etkisini gösteren bazı takviyelere ulaştım. Unutmayın ben bir doktor değilim aşağıdaki gıdaları ve ilaçları doktorunuza danışmadan kullanmayınız. Sadece bilgilendirme amaçlıdır.

Kafein: Kafein, kısa süreli dikkat ve uyanıklığı artıran doğal bir uyarıcıdır. Kahve, çay ve enerji içeceklerinde bulunur.

L-teanin: Yeşil çayda bulunan L-teanin, sakinleştirici ve stres azaltıcı etkileri ile bilinir ve kafeinle birlikte alındığında daha iyi odaklanma sağlayabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Omega-3 yağ asitleri: Omega-3 yağ asitleri, beyin sağlığı için önemli olan DHA ve EPA bileşenlerini içerir. Omega-3 takviyeleri veya balık tüketimi, bilişsel işlevi desteklemeye yardımcı olabilir. Günlük 1000mg kapsül takviyeler olarak alınabilir.

Ginkgo Biloba: Bu bitkisel takviye, kan akışını artırarak beyne oksijen ve besin maddesi sağlamaya yardımcı olur. Böylece konsantrasyon ve hafıza gibi bilişsel işlemleri destekleyebilir. Bazı multi vitaminler içerisinde bulunanilir.

Panax Ginseng: Ginseng, zihinsel yorgunluğu azaltmaya ve konsantrasyonu artırmaya yardımcı olabilir. Bazi multi vitaminler içerisinde bulunanilir.

Bacopa Monnieri: Ayurvedik tıpta kullanılan bu bitki, öğrenme, hafıza ve stres yönetimini desteklemeye yardımcı olabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Rhodiola Rosea: Bu bitkisel adaptogen, stresle başa çıkmaya ve zihinsel performansı artırmaya yardımcı olabilir.

Ritalin (metilfenidat), öncelikle dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB) ve narkolepsi gibi durumları tedavi etmek için kullanılan bir merkezi sinir sistemi uyarıcıdır. Bu ilaç, beyindeki dopamin ve norepinefrin seviyelerini artırarak çalışır. Bu, bilişsel işlevler üzerinde çeşitli etkileri olan karmaşık bir etkileşim setini tetikler.

1. Dikkat ve Odaklanma: Ritalin genellikle dikkat süresini ve odaklanmayı artırabilir. Bu, genellikle dikkat eksikliği olan kişilerde daha belirgindir, ancak ilacın kullanımının bu etkisi genellikle genel popülasyonda da görülür.

2. İşlem Hızı: Ritalin, işlem hızını artırabilir, bu da bilgiyi daha hızlı anlamak ve işlemek anlamına gelir. Bu, özellikle zamanla sınırlı görevlerde, örneğin sınavlarda veya belirli görevleri tamamlamada yardımcı olabilir.

3. İnhibisyon Kontrolü: Ritalin, inhibisyon kontrolünü (yani dürtü kontrolünü) artırabilir. Bu, dürtüsel veya dikkat dağıtıcı davranışları daha iyi kontrol etmeyi sağlar.

Ancak, Ritalin'in bilişsel performansı artırma etkisi herkes için aynı olmayabilir. Bir kişinin genetik yapısı, mevcut bilişsel becerileri, genel sağlık durumu ve ilaca karşı duyarlılığı bu etkileri önemli ölçüde etkileyebilir.

Ayrıca, Ritalin'in yan etkileri de olabilir. Bunlar arasında uykusuzluk, iştah kaybı, kalp çarpıntısı, baş ağrıları ve mide sorunları bulunabilir. Daha ciddi durumlarda, Ritalin psikoz veya bağımlılık gibi sorunlara yol açabilir. Bu nedenle, Ritalin sadece bir doktorun gözetiminde ve reçetesi ile kullanılmalıdır.

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close