Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Xaqani X
Xaqani X
2,091 UP
Üye
2

Lamba nasıl çalışır?

Lambalar günlük hayatımızım bir parçası olmuş durumda.Normalde sorsanız elektrik sayesinde çalıştşğını her kes bilir.Ama ben birde bunun fizik parçasını öörenmek istiyorum.Elektronların hareleti falan her şey hakkındabilgi.Yani lambaların karmaşık taraflarını anlatırsanız çok sevinirim.
624 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Doğaç Çağdaş Çelebi
Fizik okumak isteyen birisi

Evet, lambalar elektrik enerjisini ışığa dönüştürürler.

Bu elektrik enerjisi, bir güç kaynağından sağlanır ve lambaya doğru yönlendirilir. Lambanın içindeki filament, gaz veya LED gibi malzemeler, elektrik akımının etkisiyle ısınarak veya iyonize olarak ışık yayması sağlar.

  1. Filamentli Lambalar: Filamentli lambalar aslında bildiğimiz ilkel ampullerdir. Genellikle cam bir ampul içinde bulunan ince bir tungsten tel kullanılarak yapılır. Bu tel, elektrik akımının geçmesiyle ısınır ve ısındıkça ışık yaymaya başlar. ısıya çevirirken çok enerji harcandığı için verimsizdirler.
  2. Gazlı Lambalar: Gazlı lambalar, cam bir tüp içinde birkaç farklı gazın bulunmasıyla yapılır. Bu gazlar arasından geçen elektrik akımı, gaz moleküllerini iyonize eder ve bu iyonize gaz molekülleri, ışık yayarak lambanın aydınlatmasını sağlar.
  3. LED Lambalar: LED lambalar, yarı iletken malzemelerin (örneğin silikon) kullanımıyla yapılır. Bu malzemeler, elektrik akımı uygulandığında, ışık yayma özelliği gösterirler.

Tüm Reklamları Kapat

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Alaeddin Akkaya
Elektrik Mühendisi

Gazlı Lambaların diğer bir çeşidi'de Neon lamba ve asal gazlı ışık tüpleridir. [1]Neon Lambar asal gazlı ışık tüpleri pozitif plazmaya dayanan, düşük basınçlı helyum ve civa buharı ihtiva eden, soğuk elektrotlu tüplere NEON LAMBA denir. Neon gazı koyu portakal kırmızısı, helyum gazı da açık pembe renkte ışık verirler.

Civa buharı karışımı ile mavi ışık verir. Sarı bir cam tüp içinde helyum gazı doldurulursa canlı bir sarı ışık elde edilir. Sarı veya kahverengi bir cam boru içindeki neon ve civa buharı karışımı kuvvetli bir yeşil ışık yayar.

Bu şekilde reklamcılıkta kullanılan çeşitli renklerdeki ışık tüpleri elde edilir. Kırmızı neon lamba ışığı hava alanlarında engel ışkları olarak da kullanır. Işık tüpleri 3-18 metre aralığında imal edilir. Boru çapları 10-25 mm arasında değişir.[1][1]

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Alaaddin Akkaya. Neon Lamba. (20 Ekim 2018). Alındığı Tarih: 13 Ocak 2024. Alındığı Yer: Silverled Aydınlatma | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close