Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Yasin Demirtaş
Yasin Demirtaş
1,656 UP
Üye 3 Haziran 2020 2 Cevap
1

Lamalar ile ilgili, nedir ne değildir?

Lamlar neden tükürür nasıl tükürürler?
5,987 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye LAMALAR 4 Haziran 2020

Merhaba Yasin Bey

Öncelikle lamalar Devegiller familyasına mensup olan, Güney Amerika’nın dağ ve çayırlarında toplu halde yabani olarak yaşayan bir türdür. Sorunuza yönelecek olursak bilindiği üzere her hayvanda mevcut olan bir savunma sistemi vardır. Lamalarda ki bu savunma sistemi tükürmektir. Lamalar bir tehlike karşısında kaldıklarında, sinirlendiklerinde veya fazla sıkıştırıldıklarında karşıya doğru tükürürler ve bulunduğu bölgeden uzaklaşırlar. Gürültülü bir tükürük saldırısı bazen bir saldırganı korkutmak için yeterlidir. Bunun yanında bir lamanın sürüdeki sosyal rütbesi asla statik değildir. Küçük kavgalar seçerek sosyal merdivende her zaman yukarı veya aşağı hareket edebilirler. Bu genellikle erkekler arasında kimin alfa olduğunu görmek için yapılır. Bu kavgalarda göğüsleri ile birbirlerine çakma, boyun güreşi ve tekmenin yanı sıra tükürme eylemi de sıkça görülür. Ayrıca dişiler genellikle sadece diğer sürü üyelerini kontrol etmek için de bir araç olarak tükürme görülür. Bununla birlikte, yanlış yetiştirildiğinde, insanlara tükürmek çok daha yaygın hale gelebilir. Bu, ya Lama'nın kötü muamele görmesi ve artık insanlara güvenmemesi ya da insanlar tarafından yetiştirilmesi ve bu nedenle onları sürünün bir parçası olarak görmesidir.

LAMALAR NASIL TÜKÜRÜR?

Tüm Reklamları Kapat

Nazik ve neredeyse fark edilemez bir spreyden en uzak mide bölmesinin derinliklerinden yükselen yapışkan bir karışıma kadar değişen farklı lama tükürüğü seviyeleri vardır. Hafifçe sinirlendiğinde, bir lama gerçek bir yumruk içermeyen basit bir tükürük sisi püskürtür. O zaman yemek yiyor ve muhtemelen yiyeceğini savunuyorsa, lama ağzının içeriğini tükürecektir (bazen tahıl tükürüğü olarak bilinir). Fakat aşırı tehdit altında kaldığı zaman üç mide bölmesinden birinden kokmuş yeşil bir sıvıyı regurgitates (üçüncü bölmenin içeriği en güçlüdür). tükürebilir. Bu regurgitates tükürük size herhangi bir zarar vermez, ancak gününüzü mahvedebilir - özellikle en yakın duştan veya kıyafet değişikliğinden uzun bir yoldaysanız. Ve son olarak bir lama yaklaşık 10 ila 15 feet mesafeden tükürebilir. Bu aralıkta bile, bir lama şaşırtıcı bir doğrulukla tükürebilir o nedenle gardınızı iyi almalısınız.

1,871 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Lama. (4 Haziran 2020). Alındığı Tarih: 4 Haziran 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Behavior And Diet. (4 Haziran 2020). Alındığı Tarih: 4 Haziran 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  3. Yazar Yok. Lamalar Nasıl Tükürür?. (4 Haziran 2020). Alındığı Tarih: 4 Haziran 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Mete Keskin
Mete Keskin
3,423 UP
Okur 4 Haziran 2020

LAMALAR ÖZGÜRLÜKLERİNE DÜŞKÜNDÜR

Lama öncelikle inatçıdır. Köpek gibi itaatkâr bir hayvan değildir. Ne kadar ehlileştirilirse ehlileştirilsin, bağımsızlığından fedakârlık yapmaz. Verilen hizmeti bir kere reddetmeye görsün, artık kimse onu bu inadından vazgeçiremez. Mesela bir yükü bir süre sabır ve tahammülle taşır. Sonra, ani olarak üzerine fazla yük yüklendiğine karar verir ve derhal çöker. Eğer o an, sahibi yükü hafifletme yolunu seçmeyip, hayvanı zorla yoluna devam ettirmeye çalışırsa, vay haline.

Lama kızar. Özellikle kendisiyle zorlanıp zıtlaşıldığında, hakaret edildiğinde kızar, öfkelenir. Bu durumda çeşitli tepkiler verir. Örneğin tekme atmak ve ısırmak kızınca verdiği tepkilerden bazılarıdır. Ancak en önemlisi ve kızınca en çok yaptığı tükürmektir. Çok pis bir koku yayan tükürükleri, düşmanlarını uzaklaştırmayı sağlar. Bu belki de onun bir çeşit savunma biçimidir.

Tüm Reklamları Kapat

830 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Jurnalist. (4 Haziran 2020). Alındığı Tarih: 4 Haziran 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. 2Ladd. (4 Haziran 2020). Alındığı Tarih: 4 Haziran 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close