Paylaşım Yap
Sorulara Dön
A. Ömer Yiğit
Üye
0

Labaratuvarda kullandığımız ayarlı güç kaynakları çekilen akımı nasıl sabitler?

Voltaj regülasyon yöntemlerinin çalışma mantığına yönelik içerikler bulabilsem de akımın nasıl ayarlandığının ve sabitlendiğinin anlattığı bir kaynak bulamadım.
1,013 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Levent Başaran
Levent Başaran
1,652 UP
Otomasyon uzmanı

Sabitlemekten ziyade sınırlama yaparlar.

Akımı sınırlamanın birkaç yolu vardır.

Akım yoluna 0.1-1 ohm gibi küçük değerli (fazla enerji tüketmesin ve çıkış voltajını düşürmesin diye küçük değerli seçilir) sabit değerli bir seri direnç konur. Bu direncin üzerinden bir akım geçtiğinde ohm kanunu gereği (V=IxR) akımın değerine göre direnç üzerinde bir voltaj indüklenir. Bu voltaj transistör, op-amp ya da mikroişlemci vasıtasıyla regülatörün voltaj ayar bacağına negatif geri besleme yapılır. Negatif geri besleme ters orantılı olarak regülatörün voltajını düşürür. Yani akım yükseldikçe voltaj düşer, voltaj düşünce de çıkış akımı azalır (bkz. Ohm kanunu) bu loop sayesinde akım sınırlı kalır. Sınırlı akımın değerini basit devrelerde sabit seri direnç belirler. Op-amp'larda ve mikroişlemcilerde ise comparator hesabı yapılarak sınırlanacak akımın değeri hesaplanır ve outputtan negatif geri besleme yapılr. Karşılaştırma potansiyometresi ilave edilerek değeri değiştirilebilir. Mikroişlemcilerde karşılaştırma potansiyometresi yerine varsa bir ekran üzerinden input değişkeni tanımlanabilir.. Transistör geri beslemeli basit devrelerde de transistörler op-amp gibi dizayn edilerek potansiyometre yoluyla istenilen akım sınırı değiştirilebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Switchmode gibi PWM regülatörlerde geri besleme voltajı darbe kaynağına gönderilir. Darbe genişliği değiştirilerek voltaj ve akım ayarlanır.

Diğer akım sınırlama yöntemleri de yukarıdakine benzer. Farklı olarak seri direnç yerine hall-effect sensör, bobin, akım transduceri, ntc, diyot kullanırlar.

Temelde hepsinin mantığı aynıdır. Akım yükseldiğinde sınırlamak için voltajı düşürürler.

Sabit akım kaynaklarında ise hem negatif hem pozitif geri besleme yapılır. Akım değeri düşecek olursa pozitif geri beslemeyle voltajı arttırarak akımı sabit tutmaya çalışır. Akım değeri yükselecek olursa negatif geri beslemeyle voltajı düşürür. Akım sensörleri sınırlayıcılarla aynıdır.

246 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close