Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
2

Kütleçekimin Ters Kare Yasası nasıl çalışır?

Newtonun terse kare yasası tam olarak nasıl çalışmaktadır iki cismin kütlesinin değerinin çarpmının iki cismin birbirine olan uzaklığını karesine bölümü olarak biliyorum ancak nasıl çalıştığını tam olarak anlamış değilim
1,113 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Alperen Yuncu
Alperen Yuncu
37K UP
Fizik doktora öğrencisi

Ters kare yasası sadece kütleçekimine özel bir yasa değil birçok fiziksel etkinin uyduğu çok daha genel bir yasa ve kaynağı matematik. Bu yasaya uymayan bazı istisnalar olmakla birlikte (nükleer güçlü kuvvet gibi) elektrostatik kuvvetten radyasyonun yayılmasına havada sesin iletilmesine kadar fiziksel etkilerin büyük bir kısmı buna uyar.

Daha spesifik olmak gerekirse, dönmez bir vektör alanın (irrotational vector field) kaynak dışında diverjansı 0 ise, yoğunluğu/şiddeti uzaklığın karesi ile azalır. Tabi ki bu 3 boyut için geçerli, eğer bunu genelleştirmek istersek n boyutlu bir dönmez vektör alanı için 1/rn-1 ile orantılıdır demek doğru olacaktır.[1]

Tüm Reklamları Kapat

Bunun geometrik açıdan hayal etmek pek zor değil. Vektör alanı dönmez olması kaynaktan çıkan etkinin sapmadan dümdüz gittiğini (rotasyonelinin (curl) 0 olduğunu) kaynak dışında diverjansının 0 olması ise yolda etkiyi/alanı yaratan veya soğuran bir şeyin olmadığını ve azalıp artmadan ilerlediğini ifade eder. Etki her yöne doğru yayıldığından kaynağın etrafına koyacağımız herhangi bir kürenin tamamına gelen bütün etkinin toplamı sabit olacaktır yani bu etki kürenin bütün alanına yayılacaktır. Dolayısıyla kürenin alanı ne kadar büyükse yani kaynaktan ne kadar uzaksa birim alana düşen etki miktarı alanla ters orantılı olarak azalacaktır. 3 boyuttaki bir kürenin alanı yarıçapın karesi ile orantılı olduğundan mevzu bahis etki uzaklığın karesi ile ters orantılı olacaktır.

Ters kare yasasının şematiği
Ters kare yasasının şematiği
hyperphysics.phy-astr.gsu.edu
211 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Wikipedia. Inverse-Square Law. (14 Temmuz 2021). Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close