- Soru'da da belirtildiği gibi genel görelilik'te kütleçekimi bir kuvvet değildir, bu sebeple'de bir parçacığa karşılık gelmesine gerek yok.
- Dünya'mız da dahil olmak üzere uzayın çok büyük bir kısmında bükümlülük çok çok düşük; bu sebeple Genel Göreliliği de düz uzayda bir kuvvet gibi inceleriz çoğu zaman; buna linearized gravity deniyor. Matematiksel olarak da bu teoride bir parçacık var, bu parçacığın quantize olmuş haline graviton diyoruz.
- Düz uzay etrafında açmayacak olsak dahi, genel göreliliğin matematiği diğer kuvvetleri ifade eden matematik ile çok benzer. Teknik olarak, genel göreliliği de bir ayar alan teorisi gibi görebiliriz [1], bu yüzden de diğer kuvvetler gibi bu teorinin de bir alanı ve o alanı kuantize ettiğimizde ortaya çıkacak bir parçacığı olması mantıklı oluyor.
- Genel göreliliğin kuantize edilmiş hali henüz elimizde yok, buna quantum gravity deniyor. Bu teori oluştuğunda graviton diye temel bir parçacık olmuyor da olabilir. Fakat gerçek teori ne olursa olsun, bükümlülüğü düşük uzaylarda düşük enerjilerle yapılan deneyler için (2023 yılı itibariyle dünyada yapılan deneyler gibi), biz sanki düz uzayda yaşıyormuşuz da graviton diye kütleçekimini taşıyan bir parçacık varmış gibi davranmamız yeterli oluyor.
114 görüntülenme
Kaynaklar
- J. Bennett. A Pedagogical Review Of Gravity As A Gauge Theory. (6 Nisan 2021). Alındığı Tarih: 30 Ocak 2023. Alındığı Yer: Arxiv doi: 10.48550/arXiv.2104.02627. | Arşiv Bağlantısı