Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Bilal Tetik
Bilal Tetik
38K UP
Üye 5 gün önce 4 Cevap
8

Ödüllü Soru Kütleçekim hızsız cisimleri çekebilir mi?

Aslında kütle çekim bir kuvvet değilde sadece kütleli cisimlerin uzayı bükmesi bu sebeple de etrafında ki cisimlerin hareket yönünü değiştirmesi ise hızı 0 olan bir cismi nasıl çekebilir?
569 görüntülenme
Cevap Ver 3,000 UP
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
4 Cevap
Görkem Bakırcı
Fen Bilimleri Öğretmeni 5 gün önce

Kütle çekim hızı sıfır olan bir cismi çekebilir. Aslında genel göreliliğe göre cisimler düz bir çizgi boyunca hareketine devam ederler. Bu çizgi uzay-zaman eğriliğidir. Bir cisim durgun görünse bile aslında uzay-zaman dokusu her zaman hareketli olduğundan bu cisim uzay-zaman eğriliğinde[1] yol alıyor olabilir. Zaten dünyada bir cismin hızının sıfır olması çok mümkün değildir. Çünkü dünyamız uzay-zamanda bir eğrilik meydana getirir. Bize durgun görünen cisimler bile uzay-zaman eğriliğinde aşağı doğru kayacaklardır.

Kaynaklar

  1. Albert Einstein. İzafiyet Teorisi.
9
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Kuzey Kanlıkılıçer
University of Toronto’da Astrofizik Minor’i yaptım 4 gün önce

Einstein’in genel gorellilik teorisi bize uzay-zaman icerisindeki hiz ve lokasyon gibi bilgilerin de her zaman bir referans noktasina gorelli oldugunu soyluyor. Bir cismin hizinin 0 olmasi uzay-zaman ozelinde ancak bir referans noktasi ele alirsak mumkun olabiliyor. Bu nedenle dunyaya gore hizi 0 olan bir cisim uzay zamanda gunese gore 107,000 km/h ile hareket ediyor demektir. (Bu hiz dünyanın güneş etrafında döndüğü güneşe göre hızına eşittir)

Tam da bu sebeble uzay-zaman dokusunda hızımızın 0 olduğunu söylediğimizde bir referans noktası belirtmek zorundayız bütün uzay-zaman dokusuna göre hızımız 0 demek pek bir şey ifade etmez.

Bu sebeple astronomik cisimler tarafından dokusu değişen uzay-zamanın içerisinde barındırdığı tüm cisimlerin hareketlerine bir etkisi vardır. Einstein’ın özel ve genel görellilik teorileri ile biz yerçekiminin aslında bu etkiden kaynaklandığını keşfettik.[1]

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Albert Einstein, et al. Relativity: The Special And The General Theory.
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Levend Turgay
İlgili 4 gün önce

Belirtildiği gibi referans olmadan bir cismi hızsız olarak tanımlayamayız. Bir hayal deneyi bile yapsak ve uzay-zaman dokusuna göre bir cisim sıfır hızda dersek bile uzay-zaman dokusunun kendi hareketi ile diğer kalan herşeye göre bir hızı var demek olur. Yani tanımdan dolayı bu deney gerçekleşmeyebilir. [1]

Ancak bu soruyu sormanın bir yolu şöyle olabilir, uzay zaman dokusunun olmadığı bir hayali bir evrende, kütleli ve hareket eden bir cisim hareket etmeyen bir cismin yanından geçseydi, ona etki eder miydi? Bu tamamen o evrenin kendi içsel özelliklerine göre cevap verilebilirdi.

Tüm bunlar haricinde, aklıma tek bir istisna geliyor, evrenin doğum anından önce, uzay zaman dokusu oluşmadan önce, böyle iki cisim hayal etseydik muhtemelen birbirlerini etkilemezler derdik ama o esnada henüz cisimler de oluşmadığı için böyle birşey hiç gerçekleşmemiştir diyebiliriz.

Tüm Reklamları Kapat

Kısaca "not in this universe".

Kaynaklar

  1. Albert Einstein. (). Relativity: The Special And The General Theory..
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Rahmi Aydoğan
deneyimim veya yetkim yok 10 saat önce

Cevap vermek isteyen arkadaşlar için bir ipucu; Bakınız: Atalet, uzay-zaman eğriliği ve serbest düşüş.

Cismin başlangıçta 'hızsız' olması, gerçekten hareket etmediği anlamına gelir mi? Mutlak durgunluk mümkün mü?

https://evrimagaci.org/genel-gorelilik-teorisi-nedir-modern-fizikte-kutlecekimi-neden-newtonun-teorisi-ile-degil-de-izafiyet-teorisi-ile-aciklanir-7669

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Ç. M. Bakırcı. Atalet (Eylemsizlik) Nedir? Cisimlerin Doğasıyla Ve Sağduyularımızla İlgili Bize Neler Söyler? - Evrim Ağacı. (4 Aralık 2014). Alındığı Tarih: 18 Şubat 2025. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close