Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Ömer Faruk Aslan
Üye 27 Temmuz 2023
6

Kütle ve Hacim nasıl her zaman doğru orantılı olabilir ki? Bir maddenin hacmini aynı bırakıp yalnızca kütlesini arttıramaz mıyız?

Örnek vermem gerekirse çakıl taşı büyüklüğünde, 1kg bir maddeyi ele alalım. Evrenimizde bu maddenin aynısı vardır, değil mi? Peki şimdi ben katı hal fiziğini kullanarak bazı çalışmalar yapıp, bu çakıl taşının içerisine +5 kg yüklesem ve hala hacmi büyümese, kütlesi artmışken hacmi aynı kalmış olmaz mı? Teşekkür eder, esenlikler dilerim.
2,135 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Emircan Bilgiç
Fizikle kafayı bozmuş bir droid 2 Ağustos 2023

Yoğunluk: Yoğunluk veya özkütle; fizikte ve kimyada, belirli sıcaklık ve basınç altında birim hacimdeki madde miktarıdır. Formülü m/v yani kütle/hacimdir.[1]

Sabit sıcaklık altında saf bir maddenin kütlesi ile hacmi orantılıdır. Kütle/hacım oranı yoğunluğu verir ve yoğunluk saf maddeler için sabit sıcaklık ve basınç altında sabittir. Çakıl taşı saf madde olmadığı icin iyi bir örnek olmadığından(emin degilim) saf altın üzerinden örnekleme isterim.

Altın bir kolye düşünelim. Ama saf altın olduğundan emin değiliz. Saflığı anlamak için en basit yol yoğunluk hesaplamaktır. Saf altın dediğimiz şey atomlarının çoğunluğunun altın atomundan oluşmasıdır. Ve her bir altın atomu yaklaşık olarak aynı kütle ve hacimdedir. Eğer kolye içinden altından daha ağır bir element olsaydı kolyenin hacmi aynı kalsa da kütlesi artabilir. Bu durumda kütle/hacim oranı da değişir. Ama bu durum başta yaptığımız tanıma uymayacaktır çünkü artık elimizdeki kolye saf madde değildir.

Tüm Reklamları Kapat

Şimdi elimizde iki tane aynı hacimde kolye olsun. Ama biri -150 °C ta olsun diğeri +150°C değerde olsun. Ve bu koşul altında ikisinin hacmi eşit olsun. Bu durumda soğuk olanın hacminin oda sıcaklığındaki haline göre belli bir miktar azaldığını varsayabiliriz. Aynı şekilde sıcak olanın da hacminin oda sıcaklığına göre artacağını varsayabilirz. Bu durumda hacimleri eşit işte soğuk olan cismin daha ağır olduğunu söyleyebiliriz. Daha iyi anlatmak için bir koli buluşturulmuş gazete kağıdı düşünelim. Soğuk ortamda gazete kağıtlarını sıkıştıran bir makine olsun. Gazeteler sıkışınca daha az yer kapladılar. Ama kutu boş kaldığı için biraz daha gazete ekledik ve kutunun içindeki gazete ağırlığı arttı. Aynı şekilde sıcakta gazeteleri sıcakta daha şişkin yapan bir makine alalım. O zaman da sıcakta genişletecek ve bazı gazeteler kutudan düşecektir. Bu yüzden de sıcakta daha hafif olacaktır. Yani hacım sabit tutulup sıcaklık artarsa birim hacimdeki madde miktarı artacağından çoğu durumda cismin kütlesi de artar.

Peki bir şekilde sabit sıcaklık ve basınç altında saf bir maddenin kütlesini artırabilirsek ne olur?

Cevap çok basit. Yeni bir madde elde etmiş oluruz. Kütle/hacim oranı dediğimiz şey maddeler için ayırt edicidir. Ve bir şekilde saf bir maddenin sabit koşullar altında kütle/hacım oranını değiştirirsek yeni bir madde elde etmiş oluruz.

175 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Ö. Kamacı. (2023). Bilimin Ucunda. ISBN: 9786254497896. Yayınevi: Alfa Yayınları.
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Muhammed Rufai Yüksel
Eczacı 4 Ağustos 2023

Merhaba yoğunluk değişmediği sürece kütle arttıkça hacimde aynı oranda artmaktadır ama yoğunluğun değişken sabit olmadığı durumlarda kütle ile hacim arasındaki doğru orantı bozulur. Örneğin bir tankerin içine basınçlı hava basılırken tanker içindeki havanin kütlesi artar fakat hacmi artmaz. Tam terside olabilir örneğin su donarken genlesir ve yoğunluğu azalir kütlesi sabitken hacmi artmış olur.[1]

123 görüntülenme

Kaynaklar

  1. OECD. (2012). Oecd Guidelines For The Testing Of Chemicals, Section 1 Test No. 109: Density Of Liquids And Solids. ISBN: 9789264123298. Yayınevi: OECD Publishing.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Onur Yekedüz
Üniversite okuyorum 31 Temmuz 2023

Maddenin tanımına göre her maddenin kütlesi ve yoğunluğuna bağlı olarak bir hacmi vardır. Kütleyi değiştirmeden hacmi artırabiliriz ısıtarak. Hacmi değiştirmeden kütleyi artırabilir miyiz evet Karadelikler ve Nötron yildızları olustuklarında hacimleri küçülür ve çok kütlelilerdir.Lâkin karadelikler ileride kütle alarak genişlerler[2]

Kaynaklar

  1. Erdall, et al. Karadelik. Alındığı Tarih: 31 Temmuz 2023. Alındığı Yer: wikipedi | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close