Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Nillara Kükreyen
Üye 20 Ekim 2023 2 Cevap
3

Kütle çekimi cisimleri nasıl etkiliyor?

3 boyutta konumlanmiş yerine sabit cok güçlü ama bileşke kuvvetleri 0 olan karadelikler varsayalım bu bileşke noktasında ne deneyimlenirdi zaman, hız veya kütlecekimi olarak?
518 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Erol Bakkaloğlu
Fiziğe meraklı bir elektrik-elektronik mühendisiyim 20 Ekim 2023

Kütleçekim konusunda şimdilik en başarılı kuram olan Genel Göreliliğe göre; kütleçekim bağımsız bir kuvvet değildir, kütlenin uzay-zamanı eğmesi sonucu ortaya çıkar. Kuram ayrıca uzay-zamanın eter (esir) içermediğini, yani cisim olmadığında uzayın bomboş olduğunu öngörür.

Kütlenin “uzay-zamanı" bükme nedeni şimdilik bilinmiyor. Ayrıca ben uzay-zaman bükülmesi görüşünü kabul etmiyorum. Zaman uzayın değil, hareketsiz var olamayan cismin özelliğidir.

Bomboş bir uzayı eskitemezsiniz.

Tüm Reklamları Kapat

Amatör bir fizik meraklısı olarak; kütleçekimi cismin uzaydaki henüz gözlenmemiş altparçacıkların (kara madde) bir alt fiziksel katmana indirgenmeleri ve boşalan yere diğer serbest altparçacıkların akışı sonucu oluşan bir hidrodinamik etki olarak düşünüyorum.

Genel Görelilik aslında kütleçekim ile ivmeli hareketin eşdeğer etkiler oluşturdukları gerçeğine dayanır. Dolayısıyla, belirttiğim görüş uzay-zaman bükülmesini hidrodinamik anlamda Genel Göreliliğe yakın olarak içerir. Fakat kütleçekimin artması halinde kütleli cisimde oluşan zaman yavaşlamasını devinim yavaşlaması olarak ele almak kaydıyla.

Özel veya Genel Görelilikte zaman yavaşlaması tek yönlüdür, nasıl olup da cismin tüm zamanının yavaşladığı filmlere, romanlara ve popüler fizikçilere malzeme olan, spekülatif bir konudur.

Hidrodinamik yaklaşımda; kütleli cisim yönünde akan serbest altparçacıklar ve cismi oluşturan altparçacıkların karşılıklı etkileşimleri esnasında, gene tek yönlü, fakat anlaşılabilir devinim yavaşlamaları söz konusudur. Onları da açıklayabilirim ama bazı Site kuralları ve fikri mülkiyet hakları nedeniyle daha derine inemiyorum.

Tüm Reklamları Kapat

Böylece, çok güçlü karadelikler arasında, kütleçekimin sıfırlandığı bir noktada duran cismin durumu hakkındaki sorunuzun cevabı:

Genel Göreliliğe göre; cisim kütleçekimden etkilenmez, ama çevresindeki yoğun kütlelere oranla iç zamanı daha hızlı akar.

Bence; cisim kütleçekimden etkilenmez, ama lokal uzayda altparçacık azalması sonucu iç devinimleri biraz hızlanır.

2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Yasin Kayalar
Yasin Kayalar
184K UP
Yaklaşık 21 yıldır Bilim ve felsefe ile ilgilenir 21 Ekim 2023

Kara delikler içinde zamanın durduğu ama uzayın kara deliğin içine doğru ışık hızında 'aktığı' yapılardır. Bu durumda kara delikler uzayın aktardığı bilgileri 'donuk bir nehir zamanında' saklayan yapılardır. İnterstaller filmini izlediyseniz orada da 'holografik benzeri (kare kare) görüntü kütüphanesi olarak' kara delik içleri resmedilmiştir. Üstelik filmde gerçek dünyadaki bir kitabın raftan düşmesi kara delikten zamana yapılan müdahaleye denk gelmiş bu şekilde filmde her iki yerdeki 'kitaplık' imgesi adeta çarpıcı şekilde bir araya getirilmiştir. Bu açıdan kara delikler bilgi depolarıdır diyebiliriz. Işık bile kara delik içinde donup kalır. Bu arada belirtelim ki ışık zamanda zaten hareket etmez. Işığın 'gözünden' kendisi hareket etmez ve tüm kendisi dışında kalan herşey kendisine doğru ışık hızında hareket eder. Peki ışık kara delik içinde nasıl donar. Işık uzayda kuantize olarak dalga biçimindedir ve hareketi de dalga hareketidir. Eğer ışığın hareket ettiği uzay dokusu tam sıkışır ise (kara deliklerdeki gibi) ışığın kuantize hali de sonlanır ve bütünlük ve tekillik oluşturur. Artık ışık donmuştur. Hatırlarsanız Einsten görelilik teorisi ile ışık hızına yaklaşan cismin (hızı oranında) sıkışmaya başlayacağını ve hareket yönüne doğru kısalacağını ortaya koymuştur. Sanırım şimdi uzay zamanın yapısına dair ve konuların nasıl da birbiri ile bağlantılı ve tamamlayıcı olduğuna dair bir perspektifin resmi bu tabloda ortaya çıkmış olmalı.

1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close