Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Güneş Evin
Güneş Evin
47K UP
Üye 19 Aralık 1 Cevap
5

Kütle çekim kuvveti taşıyıcı parçacığı graviton'un etkileri nedir? Ve bulunması mümkün mü?

Kütle çekim kuvveti taşıyıcı parçacığı graviton daha bulunmamasına rağmen etkilerinden dolayı var olduğu söyleniyor.
244 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye Yer Çekiminden Etkilenen Biriyim 19 Aralık

Graviton, kütle çekim kuvvetini taşıdığı düşünülen varsayımsal bir temel parçacıktır. Henüz deneysel olarak gözlemlenememiş olmasına rağmen, fizikçiler tarafından çeşitli nedenlerden dolayı var olması gerektiği düşünülüyor.

1. Diğer temel kuvvetlerin taşıyıcı parçacıkları:

Doğada bilinen dört temel kuvvet vardır: güçlü kuvvet, zayıf kuvvet, elektromanyetik kuvvet ve kütle çekim kuvveti. Diğer üç temel kuvvetin, kuvveti taşıyan parçacıklarla ilişkili olduğu bilinmektedir.

Tüm Reklamları Kapat

Güçlü kuvvet: Gluonlar tarafından taşınır.

Zayıf kuvvet: W ve Z bozonları tarafından taşınır.

Elektromanyetik kuvvet: Fotonlar tarafından taşınır.

Bu durum, kütle çekim kuvvetinin de bir taşıyıcı parçacığa, yani gravitona sahip olması gerektiği fikrini desteklemektedir.

Tüm Reklamları Kapat

2. Genel görelilik ve kuantum mekaniğinin birleştirilmesi:

Genel görelilik, kütle çekimini uzay-zamanın eğriliği olarak tanımlar. Kuantum mekaniği ise diğer temel kuvvetleri açıklar ve parçacıkların etkileşimlerini tanımlar. Bu iki teoriyi birleştirmek için, kütle çekiminin de kuantum mekaniği ile uyumlu bir şekilde tanımlanması gerekir. Graviton, bu iki teoriyi birleştirmek için gerekli olan teorik bir parçacıktır.

3. Kütle çekim dalgaları:

Einstein'ın genel görelilik teorisi, kütle çekim dalgalarının varlığını öngörmüştür ve bu dalgalar 2015 yılında LIGO deneyinde gözlemlenmiştir. Kütle çekim dalgaları, uzay-zamanda hareket eden dalgalanmalar olarak düşünülebilir ve gravitonların bu dalgaların kuantumları olduğu düşünülmektedir. Tıpkı ışığın fotonlardan oluşması gibi, kütle çekim dalgalarının da gravitonlardan oluştuğu düşünülmektedir.

Gravitonun deneysel olarak gözlemlenememesinin temel nedeni, kütle çekim kuvvetinin diğer temel kuvvetlere kıyasla çok zayıf olmasıdır. Bu nedenle, gravitonlarla etkileşimi tespit etmek son derece zorlayıcıdır.[1][2]

Gravitonun varlığı henüz doğrulanmamış olsa da, fizikçiler bu parçacığı aramaya devam etmektedirler. Gravitonun keşfi, evrenimizin temel yapı taşlarını anlamamızda büyük bir adım olacaktır.

Kaynaklar

  1. Kozan Demircan. Gravitonlar Karanlık Maddeyi Açıklayabilir Mi? » Kozan Demircan. (10 Nisan 2021). Alındığı Tarih: 19 Aralık 2024. Alındığı Yer: Gravitonlar | Arşiv Bağlantısı
  2. bVs. Gravitonları Tespit Etmek İmkânsız Olabilir Mi? » Bilimvesaire. (22 Haziran 2017). Alındığı Tarih: 19 Aralık 2024. Alındığı Yer: bilimVesaire | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close