Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
3

Kütle çekim kuvveti cisimlerin yalnız kütlesi ile mi alakalı? Yoksa madenin yoğunluğu ile de ilgisi var mı?

Kara delikler en güçlü kütle çekim küvvetine sahipler . Bir kara delik Supernova patlaması ile doğuyorsa o zaman yıldızdan daha az kütleli olmalı, çünki patlama anında kütlenin bir kısmı uzaya fırlıyor. O zaman neden kara deliği doğuran yıldız kara delikden daha güçlü kütle çekim kuvvetine sahip değil?
897 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Emir Yiğit Akpınar
Sabancı Üniversitesi'nde mühendislik okumaktayım

Newton'un Evrensel Kütle Çekim Kanunu'na göre her cisim kendi kütlesi oranında çekim kuvveti uygular.[1] Kütle merkezi sabit kaldığı sürece cismin yoğunluğunun uygulanan çekim kuvveti ile bir bağlantısı yoktur.

Her cisim kütlesine göre değişen "Schwarzschild Yarıçapı" adı verilen bir yarıçap değerine sahiptir. Eğer cisim bu yarıçap boyutunda sıkıştırılırsa karadeliğe dönüşecektir.[2] Örneğin Dünya'yı kütlesinden ödün vermeden yaklaşık 9 mm boyutunda aşırı yoğun bir hale getirecek olursak Dünya da bir karadeliğe dönüşecektir ancak uyguladığı çekim kuvveti değişmeyecektir. Yani Ay hala aynı yörüngede dönmeye devam edecektir.

Tüm Reklamları Kapat

Süpernova patlamalarında yıldızların etrafa saçılan madde ile kütle kaybettikleri doğrudur ancak unutulmaması gereken şey ömrünün sonundaki bir yıldızın bir beyaz cüce ya da nötron yıldızı yerine karadeliğe dönüşmesi için kütlesinin, Güneş'in kütlesinin en az 20 katı olması gerektiğidir.[3]Yani halihazırda karadeliğe dönüşen yıldızların kütlesi oldukça fazladır. Bu da güçlü bir çekim kuvveti için yeterlidir.

En önemli nokta ise karadeliklerin kütlesi ilk doğdukları süpernova patlaması anından itibaren aynı kalmaz. Karadeliklerin çekim kuvveti önüne çıkan diğer cisimleri ve hatta diğer karadelikleri de kendine katar.[4] Bu sayede karadeliklerin kütlesi dolayısıyla da çekim gücü ve olay ufku artmış olur.

138 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Mustafa Tan. Newton’un Evrensel Kütle Çekim Yasası. (19 Ekim 2019). Alındığı Tarih: 13 Şubat 2022. Alındığı Yer: Uzay Teknesi | Arşiv Bağlantısı
  2. The Editors of Encyclopaedia Britannica. Schwarzschild Radius. (15 Aralık 2021). Alındığı Tarih: 13 Şubat 2022. Alındığı Yer: Encyclopedia Britannica | Arşiv Bağlantısı
  3. Bilim ve Gelecek Ekibi. Yıldızlar Nasıl Ölür?. (11 Haziran 2019). Alındığı Tarih: 13 Şubat 2022. Alındığı Yer: Bilim ve Gelecek | Arşiv Bağlantısı
  4. Dr. Mahir E. Ocak. Karadelikler Nasıl Büyür?. (10 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 13 Şubat 2022. Alındığı Yer: TÜBİTAK Bilim Genç | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close