Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Mert Efe
Mert Efe
20K UP
Üye 26 Ocak 2024 2 Cevap
4

Kütle çekim kuvvet midir?

Kütle çekimi bir kuvvet olarak sayılır mı yoksa bir cismin evrenin geometrik özelliklerinden dolayı zorunlu olarak hareket etmesi midir? Kuvvet ise neden standart model ile açıklanamıyor Kuvvet değil ise ayaklarımıza etki eden tepki kuvvetleri neden bizi uçurmuyor(Demek ki aşağı yönlü bir kuvvet var)
494 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
İlhan Taşlı
Fizik İle İlgilenen 26 Ocak 2024

Kütle çekim bir kuvvet değildir. Kütlenin uzay zamanı bükmesi nedeniyle oluşan eğri uzaya doğru sürekli ivmelenmenizdir. Aslında bu ivmelenmeyi Newton fiziğinde de görürüz; yer çekim ivmesi 9,8 m/s2 'dir ve bu ivme sürekli sizi yeryüzünde tutar.

Herhangi bir zeminde sabit dursanız bile bu ivme sizi sürekli yere doğru iter, çünkü eğri uzayın yönü doğruca Dünya'nın merkezidir. Bu ivmelenmeden iki türlü kurtulabilirsiniz. Ya Dünya'nın kütlesinin büktüğü uzayın (eğri uzayın) alanından uzaklaşmalısınız, ya da tam merkezde olmalısınız. Bu iki arada kaldığınız sürece ivmelenmeyi bir kuvvetmiş gibi algılarsınız.[1]

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. F. Dersi. Kütle Çekim Alanı Ve Kütle Çekim İvmesi Nedir? - Fizik Dersi. (16 Ekim 2021). Alındığı Tarih: 26 Ocak 2024. Alındığı Yer: Fizik Dersi | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
6
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ögetay Kayalı
Astrofizikçi | NASA/APOD 29 Ocak 2024

Bahsi geçen video metnini ben yazdığım için taraflı görünen bir yorum olacak, fakat kütleçekim bir kuvvet değil. Bunu Einstein da biliyordu, bugün genel görelilik çalışan herkes de biliyor (benzer yabancı içerikler de göreceksinizdir). Kütleçekimi bir kuvvet olarak anlatmak eğitim sistemimizde yerleşik olan Newton mekaniğinin bir sonucu. Liseden üniversiteye öğrendiğiniz neredeyse çoğu şey hep Newton mekaniği üzerine kurulu ve Newton mekaniğinde kütleçekim bir kuvvet olarak bulunur. Zaten Newton'ın çekiminin en büyük problemi de ışık hızının sonsuz olmasıdır. Bunun böyle olmadığını artık hepimiz biliyoruz, ama Einstein'ın genel göreliliğinin bunu ortadan kaldırdığı pek bilinmiyor. Bu yüzden böyle bir video hazırladık. Videoda görsellerle birlikte epey detaylıca açıkladığımız için tekrara düşmek istemiyorum ama spesifik sorularınız varsa seve seve cevaplandırmaya çalışırım.

6
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close