Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye 8 Şubat 2024 1 Cevap
4

Kütle çekim basitçe nedir?

Bebeğe anlatır gibi
335 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ömer Çetinbaş
Araştırmacı 11 Şubat 2024

Kütle çekimi kuvveti, gezegenlerin veya diğer kütlelerin, cisimleri merkezine doğru çekmesidir. Kütle çekim kuvveti bütün gezegenleri Güneş etrafında yörüngede tutar.

Cisimleri fırlattığımızda neden yere düşer? Bu sorunun cevabı kütle çekimidir. Kütle çekimi, objeleri birbirine doğru çeken görünmez bir kuvvettir. Dünya’nın kütle çekim kuvveti sizi bastığınız yerde tutar ve aynı zamanda attığımız objelerin düşmesini sağlar.

Kütlesi olan her şeyin bir çekimi vardır. Cisimler büyüdükçe etraflarına uyguladıkları çekim yani kütle çekimi artar. Ayrıca kütle çekimi uzaklıkla azalır. Yani cisimler birbirine ne kadar yakınsa o kadar kuvvetli bir şekilde birbirlerini çekerler. Dünya’nın çekimi, kütlesinden gelmektedir. Dünya’nın bütün kütlesi, vücudunuzun kütlesi üzerine toplam bir çekim uygular ve bu sizin ağırlığınızı oluşturur. Dünya’dan daha düşük kütlelere sahip bir gezegende yaşıyor olsaydınız, ağırlığınız da ona göre azalırdı. Ayrıca Dünya’nın size uyguladığı kütle çekimi kuvvetinin aynısını siz de Dünya’ya uyguluyorsunuz fakat Dünya oldukça büyük olduğu için sizin uyguladığınız kuvvet Dünya’yı etkileyemiyor.

Tüm Reklamları Kapat

Evrende Kütle çekimi, gezegenleri Güneş etrafında, Ay’ı Dünya etrafında yörüngede tutan kuvvettir. Ay’ın kütlesel çekimi yeterince büyük olduğu için Dünya’da etkilerini görürüz. Denizlerdeki gelgitler, Ay’ın Dünya üzerindeki sulara çekim kuvveti uygulaması ile meydana gelirler. Ayrıca kütle çekimi yıldız ve gezegen materyallerini kendilerine doğru çekmesini sağlayarak yıldızları ve gezegenleri oluşturur. Kütle çekimi sadece kütle üzerinde değil ışık üzerinde de çekim oluşturur. Eğer elinizdeki feneri gökyüzüne doğru tutarsanız ışığın üzerine kütle çekimi etki ettikçe bizim gözümüzün algılamayacağı kadar rengi değişir ve kırmızıya yaklaşır. Bu prensibi Albert Einstein keşfetmiştir. Karadeliklerde çok küçük bir hacme o kadar çok kütle sığmıştır ki, kütle çekimi, ışığın bile etki alanından kurtulamayacağı kadar büyük bir değer olur.[1]

Kaynaklar

  1. tua. Kütle Çekimi Nedir? - Türkiye Uzay Ajansı. Alındığı Tarih: 11 Şubat 2024. Alındığı Yer: TUA | Arşiv Bağlantısı
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close