Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Gülfidan Tunç
Üye 29 Ağustos 1 Cevap
4

Kuşların ataları olan dinozorlar gibi neden dişleri yok, dişleri köreldi mi ve sebebi nedir?

Kuşların da doğrudan dinozor olduklarını biliyoruz,kuşlar yiyeceklerini gagalarıyla parçalıyorlar. Ancak ataları olan dinozorların ise dişleri vardı.
316 görüntülenme
Kuşların ataları olan dinozorlar gibi neden dişleri yok, dişleri köreldi mi ve sebebi nedir?
Kuşların ataları olan dinozorlar gibi neden dişleri yok, dişleri köreldi mi ve sebebi nedir?
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Genç Mühendis
Genç Mühendis
339K UP
Düşünür 29 Ağustos

Çok güzel bir soru, ama maalesef ki kesin bir cevabı yok. Kesin kanıtlanmamış şeyler söyleyeceğim ve birkaç bilimsel bilgi vererek işe başlayacağım.

Öncelikle bazı kuş türlerinde diş vardır. Kaz, bazı penguen ve ördek türlerinde diş vardır. Genel olarak bütün kuş türlerinde diş geni de vardır. 2006 tarihinde Manchester Üniversitesinde yapılan bir deneyde bazı genleri tetikleyerek tavuklara diş çıkartmayı başardılar. Yani kuşlarda diş geni var lakin aktif değil. Kuşların dişlerini kaybetmeye başlaması 116 milyon yıl öncesine kadar gidiyor. Bu dönemde kuşların minesi incelmeye ve yavaş yavaş güçsüzleşmeye başlıyor. Sonraki dönemlerde kuşların ilk önce ağızlarının ön kısmı dişlerden arınıp kıkırdak benzeri yapılar oluşuyor. Sonraki nesillerde kuşların gagaları büyüyor, arka taraftaki dişler de yavaş yavaş kayboluyor.

Bu bütün dinozorlarda meydana gelmiyor, bu dönemde kuşların akrabası olan dişli dinozorlar da vardı. Gagalı kuşların sadece hayatta kaldığı olay 66 MYÖ meteorun dünyaya çarpması ile meydana geliyor. 66 MYÖ kitlesel yok oluşla beraber sadece gagalı kuşlar hayatta kalıyor, diğer dinozorlar yok oluyor. İşte tam burada diyoruz ki gaganın dişlere avantajları var ki kuşların diğer akrabaları yok oldu. Burada yazdığım cevap kesin olmamakla beraber, attığım linkteki hipoteze göre: kuşların dişli akrabaları sürüngen ve böcek türleriyle daha çok beslenirken gagalı kuşlar tohumlar, yemişler ve toprakta muhafaza edilebilecek diğer dayanıklı yiyeceklerle besleniyordu. Meteor düşmesi sonrası kuşların dişli akrabaları besin bulamaz hale geldiler ve yok oldular, gagalı olanlar besin tercihleri sayesinde hayatta kaldı ve günümüze kadar geldi.

Tüm Reklamları Kapat

Bu konu hakkında daha fazla araştırma yapılması gerekiyor ve kesin bir sonuç yok. Ama dediğim gibi Kreatas yokoluşu ile dişli kuşlar yok oluyor, gagalı olanlar hayatta kalıyor ve günümüze kadar da evrimleşiyor. Besin tercihleri onlara büyük avantaj sağlamış ve hayatta kalmayı sağlamış gibi görünüyor.

Kaynaklar

  1. Bjorn Carey. Sürpriz: Tavukların Dişleri Çıkabilir. Alındığı Tarih: 29 Ağustos 2024. Alındığı Yer: livescience | Arşiv Bağlantısı
  2. Riley Black. During The Age Of Dinosaurs, Some Birds Sported Toothy Grins. Alındığı Tarih: 29 Ağustos 2024. Alındığı Yer: smithsonianmag | Arşiv Bağlantısı
  3. Dan Nosowitz. How Birds Lost Their Teeth. Alındığı Tarih: 29 Ağustos 2024. Alındığı Yer: audubon | Arşiv Bağlantısı
2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close