Kürtlerle ilgili ilk tarihi bilgiler İslam yayılması sonrası Arap ve Fars müelliflere dayanır. Yani 8-9 y.y. da başlar. Daha öncesini işaret eden bölgeyle ilgili iddiaların hepsi komik uydurmalardır. Bir K harfi benzerliğinden Karduk'u Kürt yapmak gibi. Çoğuda ideolojiktir. [1]Yani öncesi yoktur. O kadar yoktur ki, Moğolistan'daki Türklerden bile bahseden 200 Roma kaynağından, hiç biri tek satır Kürtlerden bahsetmez. Mesela Süryani tarihçi var Diyarbakırlı. Doğu Avrupa'daki Türkleri anlatıyor. Kürtlerden haberi bile yok.
Genetikleri İran'ın batısını gösteriyor. Genetikleri tam olarak Farslar ve Ermeniler arasındadır. Kütlerden bahseden ilk kaynaklarda, yaşadıkları yerleri tek tek yazmışlarıdır. İran'ın batısı ve Irak'ı Acemdir.
Fakat İran'lı müeliflerden Arsalan Kaşkayi'nin bir çalışması var. Arsalan Kaşkayi, Kürtlerin Hindistan'lı olduğunu toponomi delilleriyle % 100 ispat ediyor. Yer adları, aşiret adları çok önemli delildir. Hindistan'dan önce Kirman'a, Kirman'dan sonrada Sasani hükümdarı Anuşirevan tarafından Musul dağlarına getirildiklerini yazan Ortaçağ Arap ve Fars (Şehname) kaynakları zaten var.
Tespit edilmiş toplam dünyadaki 1500 Kürt aşiretinden en az 200 tanesi aslında Türk., Kürtleşmiş. Bunun dışındakilerin tamamının Türk olduğu iddiaları da doğru değil. Kürt sözü Türkçedir. Kürt sözünün geçtiği Türkçede 20 kadar kelime var. (Kaynak Ahmet Buran) Türk yazılı kaynaklarında Kürtlerden bahsediliyor. Fakat o Kürtler bu Kürtler değil. Sadece benzerlik. Kürtler Türklerden tamamen farklı kültüre sahipler. Kürt yaşam şeklinden dolayı sonradan adları oluyor zaten. Araplar daha çok çoğul Kürtler anlamında Ekrad sözcüğünü kullanıyorlar. Kürt adını yaygınlaştıran ve bir topluluğun adı haline getiren ise Türklerdir. Ondan önce muhtemelen Sorani, Kırmançi, Gorani .... (Kürt grupları) diye anılıyorlardı.
Kaynaklar
- A. Batur. Kurdoloji Yalanlari. ISBN: 9789758839803.