Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
4

Kürt ve Türk kelimesi birbirinden türemiş olabilir mi?

Kürtler ve türkler tarihte aynı coğrafyada yaşamamışlar.kürtlerin tarihi mezopotamya'da ya da anadolu'da çok daha eski. Dilleri,gelenekleri farklı. Müslümanlığa geçişleride(ki hiç geçmemiş olmalarını tercih ederdim :)) daha eski. Bildiğim kadarıyla türkler uzak asya'dan gelen göçebe bir kavim. Türk ismini Anadolu ya geldikten sonra Kürt isminden türeyerek almış olabililer mi? Bu konu Evrimsel biyoloji ile ilgili olmasada Çağrı Mert Bakırcı'nın fikirlerini merak ediyorum,video anlatımları harika.
4,357 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Kül Erkin
Kül Erkin
1,531 UP
isim benzerliği

İki terimin benzerliğinden başka bir şey değildir. Kürt veya Kurd terimi Orta Farsça Kwrt(göçebe) sözcüğünden türetilmiştir.[1] Türk terimi ise Çin kaynaklarında Tujue olarak geçmiştir. Kürt adı başta Ksenofon eserinde geçen Karduk adlı kavim ile eşleşmemektedir, Karduk terimi bugünkü K'art'ueli(Gürcü) terimi ile eşleşmektedir.[2] Kürt teriminin atası antik Yunan kayıtlarında geçen "Cyriti" terimidir.

Kaynaklar

  1. Garnik Asatrian. Kürtlerin İncelenmesine Giriş. (3 Ekim 2023). Alındığı Tarih: 3 Ekim 2023. Alındığı Yer: Brill | Arşiv Bağlantısı
  2. Lehman-Haupt. (2023). Armenien, Einst Und Jetzt;.
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Berkay Kıran
Berkay Kıran
4,405 UP
Türkolog

Merhabalar. Öncelikle sorunuzdaki bir cümleyi düzelterek başlamak isterim. Türkler için göçebe bir toplum ifadesini kullanmışsınız ancak Türkler göçebe değil konar göçer bir topluluktur. Aradaki ayrım için buradan ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.[1]

Şimdi bu iki kelimenin etimolojisine girelim dilerseniz.

Tüm Reklamları Kapat

Türk kelimesi için ilk baktığım kaynak şu şekilde bir açıklama yapıyor. Eski Türkçe türük kavim adı sözcüğünden evrimleşmiştir. Eski Türkçe törü- eyleminden de türemiş olabilir ancak bu kesin değildir.[2]

Bir de Osman Fikri Sertkaya hocamızın Türk kelimesi hakkındaki görüşlerine bakalım isterseniz.

Tüm Reklamları Kapat

Çinliler Tu-ki-yu yahut Tu-ku-yu diyor, Tibetliler Duruggu diyor, Akhunlar Turuşka diyor, Ural kavimleri Török diyor, bu kavmin metinlerinde de ya Török olarak geçiyor ya da Türük olarak. Ancak gramerciler diyor ki Türkçe'de ikinci hecede ö sesi geçmez, dolayısıyla bunu ya Törük okuyacaksınız ya da Türük okuyacaksınız. Sonra iki heceli kelimelerdeki ü sesi düşüyor, kelimeyi daha sonraki devrelerde ya Törk göreceksiniz veya Türk göreceksiniz. Genel okuyuşu Türk şeklinde oluyor. Yani kavmin kendisine vermiş olduğu isim Türk diyelim, ama komşuları buna dediğim gibi kendi dillerindeki telaffuzlarla söylüyorlar.[3]

Kürt kelimesi için ise 2 kaynak bulabildim. Şimdi de onlara bakalım.

Akademisyenler Orta Farsça'da "göçebe, çadır satıcısı terimi" olan 𐭪𐭥𐭫𐭲 kwrt- olarak kullanıldığını ileri sürmüşlerdir.[4]

Diğer kaynak da aynı kökten geldiğini savunmuştur. Ek olarak Qardu veya Cyrtii kelimesinden gelebileceğine dair görüşlerin olduğunu belirtilmiştir.[5]

Not: Bazı kelimelerin sonuna neden "-" işareti koyduğumuz sorusu akla gelebilir. Biz bir kelimenin eylem kökenli mi yoksa ad kökenli mi olduğunu ayırt etmek için "-" ve "+" işaretlerini kullanırız. Eğer eylem kökenli ise "-", ad kökenli ise "+" işaretini kullanmaktayız. Örnek vermek gerekirse; sev-, ağaç+

Umarım cevabım yeterli olmuştur.

Kaynaklar

  1. Prof. Dr. Tufan GÜNDÜZ. Konargöçer Ve Göçebe Arasındaki Fark. Alındığı Tarih: 7 Ekim 2023. Alındığı Yer: YouTube | Arşiv Bağlantısı
  2. Sevan NİŞANYAN. Türk. Alındığı Tarih: 7 Ekim 2023. Alındığı Yer: nisanyansozluk | Arşiv Bağlantısı
  3. Ali AKAR. (2005). Türk Dili Tarihi. ISBN: 978-975-437-517-6. Yayınevi: Ötüken Yayınları. sf: 112.
  4. Wikipedia. Kürtlerin Kökeni. Alındığı Tarih: 7 Ekim 2023. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
  5. Wikipedia. Kurds. Alındığı Tarih: 7 Ekim 2023. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Emre Adıyaman
Etimoloji Meraklısı

"Kürt" kelimesinin kökeni hakkında farklı görüşler var. Sümerce, Farsça, Gürcüce ve Ermenice olduğu ileri sürülüyor (1. Kaynak). Ancak Türkçe olduğuna yönelik bir iddiaya rastlamadım. Aynı şekilde "Türk" kelimesi de Türklerin Anadolu'ya toplu olarak gelmesinden önce Çin, Türk ve Roma kaynaklarında geçiyor (2. Kaynak). Biri etimolojik biri tarihsel bu iki sebeple "Türk" ve "Kürt" kelimelerinin birbirinden türemediği, benzerliğin sadece seste olduğu söylenebilir.

517 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Kürtler. (28 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 28 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Türkler. (28 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 28 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close