Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
0

Kültür nasıl evrimleşmiş tir?

479 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Egemen Sak
Egemen Sak
62K UP
Sosyal Bilgiler Öğretmeni

Kültür değimiz kavramın aslında en basit tanımı, toplumların yaşadığı coğrafya ve iklimine adaptasyonu sonucu oluşmuş ayrıca toplumu bu bölge ve iklimde hayatta kalmasını sağlayacak basit, temel ve dogtamit kurallar bütünüdür.

Benzer coğrafi koşullar ve iklimlerde benzer kültürler ortaya çıkar. Örneğin, soğuk ve sert bir coğrafyada insanlar da katı, disiplinli, sert ve daha duygusuz olurlar. Örneğin Eski Türkler ve Moğolların bu kadar iyi ve disiplinli hatta tabiri caizse gaddar olmalarının nedeni soğuk iklim ve zorlu coğrafi koşullar.

Hemen herkes Almanlarım disiplinli bir halk olduğunun farkındadır. Bu konudaki tek etmen iyi eğitim ve gelişmiş devlet olması değildir. Almanlar iyi eğitimleri yok iken de disiplinli idi. Çünkü kültürleri böyle. Adamların aksini yaşayabilcek bir iklimleri yok. Uyuşuk olurlarsa soğuktan ölürler. Ama akdeniz iklimindeki her toplum daha bireysel ve sakin, sıcak kanlı ve samimidir. Çünkü adam sokakta yatsa dair ölmez. İklim sıcaktır çünkü.

Tüm Reklamları Kapat

Özellikle soğuk iklimde yaşayanların ve yaşamış toplumların özelliklerinden biri de ordu-millet anlayışıdır. Almanlar, Ruslar, Türkler bu özellikteki bazı toplumlardır. Çünkü her an hayatla mücadele eden toplum, beşeri unsurlarla da rahatlıkla mücadele eder. İtalyan ve Yunanlar da bunu göremezsiniz. Normaldir de. Türkiye de bile hala, doğudaki topluluklar güney ve batıdakilere göre daha toplulukçudurlar. Bireysellik yoktur ve kabul edilmez. Ege de böyle birşey daha azdır hatta yoktur. Nedeni yine iklim ve zorlu coğrafi koşullar.

Peki evrimleşme nasıl oluyor ? Evrimleşme kültürde 2 şekilde oluyor. Ya toplum, Türkler gibi zorlu şartlardan daha rahat şartlara geçiyor. Ve yeni geldiği coğrafyadaki kültürden etkilenmek zorunda kalıyor ve sentez bir kültür oluşturuyor tıpkı şuanki anadolu insanı gibi. Hem sıcak kanlı hem de ordu-millet anlaşıyı birleşiyor. Bu sadece göç etme gibi düşünülmesin, iklimlerin değişmesi de bu kategoridedir.

Ya da sizin coğrafyanıza başka bir toplum gelecek ve iç içe yaşamanızdan siz o kültürden etkileneceksiniz. Bunun örneği de Fars ve arap kültürü. Türkler gelince bölgeye onlardan etkilendiler.

Burda 3. İhtimal olarak din değiştirme diyenler çıkabilir, hayır öyle bir ihtimal yok. Din değişikliği sosyolojik bozukluktan ortaya çıkar. Olaya objektif bakalım. Herkesin dini herkes için en doğrusudur her zaman. Şu an müslümanları Hristiyanlığa davet etsen kimse gelmez. Eski Türkler de gelmedi. Başka şartlar gerekti. Ayrıca kültür, dinden daha güçlü ve serttir. Kültür, dini büker. Bunu hala görürüz. Türk paganizminde olan gelenekler hala devam eder. Türbe yapma ve ziyareti, kut inancı ve devlete bağlılık,çaput bağlama, nevruz, adak adama, 7 si 40 ı senesi vs gibi şeyler paganzimin getirisidir. İslamiyette hoş görülmemesine rağmen hala devam eder. İnatla. Kutsallık bağlanarak.

Ancak günümüzde bir istisnai seçenek çıktı. Teknoloji. Çok hızlı şekilde oluşan ve çabuk tükenen popüler kültür ve hızlı haberleşme ayrıca tüm dünya ile aynı anda haberleşme kültürleri bunalıma soktu. Tüm kültürleri hem de. Artık çok ulusluçocuklar doğuyor. Abi ile kardeş arasında nesil farkı kültür farkı var. Çocuk kore kültürüne özenebiliyor mesela evinden. Böyle şeyler kültür gibi sert normları bunalıma sokar. Acil tedbir alınması şarttır. Aksi halde anomi kaçınılmaz olur

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ali Sert
Ali Sert
83K UP
Düşünür çok Düşünür

Kanımca evrimin ön gördüğü birçok argüman kültür ve dil açısından geçerlidir. İnsanla ortak atalardan gelmeleri sonucu her kabilede/millette aynı olan bazı kültür özellikleri yine bazı benzer ya da ortak kelimeler ilk atalardan gelen ilk keşiflerin kazanılan ilk kültürel alışkanlıkların göstergesidir. Sonrasında insan yeryüzüne dağıldıkça diller ve kültürler farklılaşmaya her kabile/millet kendi kültürünü ve dilini geliştirmeye başlamıştır. Kültürün gelişiminde dinin yerini unutmamak gerekir. Dini inanışlar ve ritüeller insanların kültürel hayatının odak noktası konumundadır. Aynı zamanda giyim kuşam, günlük hayattaki alet edevat, yani hayata dair her bir eşya kültürün bir parçası olmuştur. Hayatın önemli olayları, doğum, ölüm, düğün vs hep milletlerin kültürlerinin birer parçası iken müzik, dans, yemek, tarım, hayvancılık, üretim, tüketim gibi her olgu da aynıdır.

Ticaret ve bilim/teknik geliştikçe insanlar, milletler, devletler birbirleriyle daha çok iletişime geçtikçe ve göçlerin de etkisiyle kültürler birbirleriyle etkileşime geçmeye ve kaynaşmaya başlamıştır. Dünyada ayrı ayrı kültürler, milletler, diller, inançlar varken bunlar için rahatlıkla savaşan insanoğlundan artık birbirleriyle iletişime geçen, empati kurabilen, kendi gibi olmayanla rahatlıkla oturup konuşabilen medeni insanoğluna evrimleşiyoruz. Bence en önemli evrimsel gelişimimiz kavga etmeden anlaşabilme güdüsü evrimleştirmektir. Kısacası: ''Hayvanlar koklaşa koklaşa, insanlar konuşa konuşa anlaşır''.

Tüm Reklamları Kapat

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close