Kültür değimiz kavramın aslında en basit tanımı, toplumların yaşadığı coğrafya ve iklimine adaptasyonu sonucu oluşmuş ayrıca toplumu bu bölge ve iklimde hayatta kalmasını sağlayacak basit, temel ve dogtamit kurallar bütünüdür.
Benzer coğrafi koşullar ve iklimlerde benzer kültürler ortaya çıkar. Örneğin, soğuk ve sert bir coğrafyada insanlar da katı, disiplinli, sert ve daha duygusuz olurlar. Örneğin Eski Türkler ve Moğolların bu kadar iyi ve disiplinli hatta tabiri caizse gaddar olmalarının nedeni soğuk iklim ve zorlu coğrafi koşullar.
Hemen herkes Almanlarım disiplinli bir halk olduğunun farkındadır. Bu konudaki tek etmen iyi eğitim ve gelişmiş devlet olması değildir. Almanlar iyi eğitimleri yok iken de disiplinli idi. Çünkü kültürleri böyle. Adamların aksini yaşayabilcek bir iklimleri yok. Uyuşuk olurlarsa soğuktan ölürler. Ama akdeniz iklimindeki her toplum daha bireysel ve sakin, sıcak kanlı ve samimidir. Çünkü adam sokakta yatsa dair ölmez. İklim sıcaktır çünkü.
Özellikle soğuk iklimde yaşayanların ve yaşamış toplumların özelliklerinden biri de ordu-millet anlayışıdır. Almanlar, Ruslar, Türkler bu özellikteki bazı toplumlardır. Çünkü her an hayatla mücadele eden toplum, beşeri unsurlarla da rahatlıkla mücadele eder. İtalyan ve Yunanlar da bunu göremezsiniz. Normaldir de. Türkiye de bile hala, doğudaki topluluklar güney ve batıdakilere göre daha toplulukçudurlar. Bireysellik yoktur ve kabul edilmez. Ege de böyle birşey daha azdır hatta yoktur. Nedeni yine iklim ve zorlu coğrafi koşullar.
Peki evrimleşme nasıl oluyor ? Evrimleşme kültürde 2 şekilde oluyor. Ya toplum, Türkler gibi zorlu şartlardan daha rahat şartlara geçiyor. Ve yeni geldiği coğrafyadaki kültürden etkilenmek zorunda kalıyor ve sentez bir kültür oluşturuyor tıpkı şuanki anadolu insanı gibi. Hem sıcak kanlı hem de ordu-millet anlaşıyı birleşiyor. Bu sadece göç etme gibi düşünülmesin, iklimlerin değişmesi de bu kategoridedir.
Ya da sizin coğrafyanıza başka bir toplum gelecek ve iç içe yaşamanızdan siz o kültürden etkileneceksiniz. Bunun örneği de Fars ve arap kültürü. Türkler gelince bölgeye onlardan etkilendiler.
Burda 3. İhtimal olarak din değiştirme diyenler çıkabilir, hayır öyle bir ihtimal yok. Din değişikliği sosyolojik bozukluktan ortaya çıkar. Olaya objektif bakalım. Herkesin dini herkes için en doğrusudur her zaman. Şu an müslümanları Hristiyanlığa davet etsen kimse gelmez. Eski Türkler de gelmedi. Başka şartlar gerekti. Ayrıca kültür, dinden daha güçlü ve serttir. Kültür, dini büker. Bunu hala görürüz. Türk paganizminde olan gelenekler hala devam eder. Türbe yapma ve ziyareti, kut inancı ve devlete bağlılık,çaput bağlama, nevruz, adak adama, 7 si 40 ı senesi vs gibi şeyler paganzimin getirisidir. İslamiyette hoş görülmemesine rağmen hala devam eder. İnatla. Kutsallık bağlanarak.
Ancak günümüzde bir istisnai seçenek çıktı. Teknoloji. Çok hızlı şekilde oluşan ve çabuk tükenen popüler kültür ve hızlı haberleşme ayrıca tüm dünya ile aynı anda haberleşme kültürleri bunalıma soktu. Tüm kültürleri hem de. Artık çok ulusluçocuklar doğuyor. Abi ile kardeş arasında nesil farkı kültür farkı var. Çocuk kore kültürüne özenebiliyor mesela evinden. Böyle şeyler kültür gibi sert normları bunalıma sokar. Acil tedbir alınması şarttır. Aksi halde anomi kaçınılmaz olur