Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye 24 Temmuz 2020 3 Cevap
16

Kulak memesi neden evrimleşti?

Kulağın çevresinde sesi yakalamak için kavisli yapılar var, onu anladım. Ama kulak memesinin yapısı daha farklı, neden böyle bir fark evrimleşti?
7,088 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Emre Yıldız
Emre Yıldız
23K UP
Lise Öğrencisi 25 Temmuz 2020

Kulak Memesinin evrimleşmesi hakkında farklı görüşler var.İlk görüş;İnsanın iki ayak üzerinde durduğu ilk çağlarda,yerçekiminden dolayı yağ ve süngersi dokunun kemikten hafifçe sarkması ile evrimleştiğini söylemekte.Bir başka görüş ise Zoolog Desmond Morris tarafından 1967 yılında ortaya atıldı.Zoolog Desmond Morris'e göre bu bölge cinselliği kolaylaştırmak için gelişmiş ek bir bölge olabilir.

1,985 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
12
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Enes Özdaş
Enes Özdaş
94K UP
Okur 13 Nisan 2022
Orijinal Soru: Neden kulak mememiz var?

Soru daha önceden sorulmuş:

Aldığım sadece bir kisim devamını kaynaktan okuyabilirsiniz.

Ayrıca kulak memesi, içindeki kan stoğu sebebiyle kulakları sıcak tutmaya yarar. Bir de vücudun denge fonksiyonuna yardımcı olur.Kulak memesi vücutta ısıyı en hızlı emen bölgedir. Eliniz yandığında kulak memenize götürün ısıyı çok çabuk emerek acıyı engelliyor.

Tüm Reklamları Kapat

Kulak memesi bebek kulakların beslenmesi işini yapar. Bebek yaştaki kulaklar yeterince kulak memesi sütü tüketmezlerse gelişimleri olumsuz etkilenir ve bağışıklık sistemleri gelişmez.[1]

252 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Ecem Kaya. Kulak Memesi Neden Evrimleşti. Alındığı Tarih: 13 Nisan 2022. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ecem Kaya
Ecem Kaya
100K UP
Araştırmacı 24 Temmuz 2020

Evrimsel Boyutu

Kulaktaki kıkırdakların eriyerek alt bölümde toplanmasından oluşmuştur.

İnsanoğlu'nun iki ayak üzerinde yürümeye başladığı ve omurgasının buna uygun biçimde sancılı bir değişiminden geçtiği, evrimin ilk çağlarında kulak memesi bölgesinin yerçekiminden en fazla etkilendiği alt kısma gelmesinden dolayı, yağ ve süngersi dokunun kemikten hafifçe sarkması sayesinde oluşmuştur.

Tüm Reklamları Kapat

Bazı ırklarda, burun ucu ve kaş kemerinin de fazla büyümesi ve gelişmesinin sebebi de, evrimin bu küçük yan etkisidir.2 milyon yıllık evrimimizin aktuel safhası diyebiliriz.

Kulak Memesi Ne İşe Yarar?

Kulak duyma ve denge organıdır. Kulak kafanın 2 yakınında, kafa içi içerisinde olan oyuğa yerleşmiş kapasitededir. Kulağımızla, ses dalgalarının sadece belirli bir aralığını algılayabiliriz. İnsan kulağı saniye içerisinde olan rezonans sayısı 20- 20.000 hertz aralarında durumda olan sesleri işitebilir. Bu aralıkta olan ses dalgaları, kulak kepçesi yöntemiyle toplanarak, kulak yöntemine iletilir. Kulak yolu ile kulak zarına iştirak eden ses dalgaları, kulak zarının rezonans yapmasına sebep olur. Titreşimler, orta kulakta olan kemikten köprüyü (çekiç, örs, üzengi) titreştirir. Titreşimler bu kısımdan oval pencere sayesinde iç kulağa iletilir. Şiddeti yükselen titreşimler, salyangozda olan sıvının dalgalanmasına sebep olur. Bu dalgalanma titrek tüyleri durumda olan duyu hücresi durumda olan korti hücrelerini uyarır. İştirak eden uyartı duyu hücrelerinden, duyu sinirlerine doğru aktarılır. Duyu sinirleri uyartıyı beyine iletir. Beyindeki duyma merkezi bu uyarıyı ses olarak algılar, böylelikle işitmiş oluruz.

Cinselliktede favori

Tüm Reklamları Kapat

Desmond Morris 1967 yılındaki The Naked Ape kitabında insan evriminde gerekli olan genişletilmiş cinselliği kolaylaştırmak için ek bir erojen bölge olarak geliştiğini ve cinsel seçilime katkısı olduğunu düşünüyor.

Zaten kulak memesi denildiğinde çoğunlukla ilk akla cinsel dürtüler geliyor.Ve günümüzde bu amaçlıda kullanılıyor.Partneri kendinden geçirmekte favorilerdendir.Esprileride ardından geliyor konuşulduğunda.Zira çok sinir ucu vardır kulak memesinde. Atalarımızdan genetik miras aldığımıza göre bu seçeneği doğrular nitelikte.Ferengi ırkınında kulak dahilinde erojen bölgesidir.

Ayrıca kulak memesi, içindeki kan stoğu sebebiyle kulakları sıcak tutmaya yarar. Bir de vücudun denge fonksiyonuna yardımcı olur.Kulak memesi vücutta ısıyı en hızlı emen bölgedir. Eliniz yandığında kulak memenize götürün ısıyı çok çabuk emerek acıyı engelliyor.

Kulak memesi bebek kulakların beslenmesi işini yapar. Bebek yaştaki kulaklar yeterince kulak memesi sütü tüketmezlerse gelişimleri olumsuz etkilenir ve bağışıklık sistemleri gelişmez.

Körelmiş uzuv mu?

Bu kadar faydasına rağmen evrimsel süreç içerisinde insan vücudunda bir çok işe yaramaz uzuv iddialarıda mevcut. Kuyruk sokumu, apandisit, gözümüzdeki körelmiş ikinci göz kapağı, yirmilik dişler bunlardan bazılarıdır.Devam eden bu evrim sürecinde yıllar sonra yok olacakmı o dönemde yaşayan nesiller tecrübe edecektir.

1,898 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Cernbilim.com. (24 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 24 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close