Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Oğuzhan Taş
Üye 6 Haziran 2019 1 Cevap
1

Kulak, göz, mide gibi organlar nasıl evrimleşti?

Gözün evrimi ile ilgili bir ışık vardı ışığı hisseden avantajlı oldu böyle böyle göz çıktı deniyor bu olay ne kadar doğrudur?
991 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ecem Kaya
Ecem Kaya
100K UP
Araştırmacı 5 Haziran 2020

KULAK EVRİMİ

Duyma yeteneğiniz, balıklarda solungaç açılımı olarak başlayan bir yapıya dayanıyor ve yeni bir çalışma ortaya çıkıyor.

İnsanların ve diğer kara hayvanlarının kulaklarında işitme için çok önemli olan özel kemikler vardır. Eski balıklar su altında nefes almak için benzer yapılar kullandı.

Bilim adamları, evrimsel değişimin hayvanlar karaya çıktıktan sonra meydana geldiğini düşünmüşlerdi, ancak eski bir fosil sudaki herhangi bir yaratığın sürünmeden önce kulak gelişiminin aktifleştiğini gösteriyor.

Tüm Reklamları Kapat

Geçiş

Araştırmacılar, Panderichthys adı verilen 370 milyon yıllık bir fosil balık olan ilk kara hayvanlarının yakın bir kuzeninin kulak kemiklerini inceledi. Bu yapıları başka bir loblu yüzgeçli balıkla ve erken bir kara hayvanıyla karşılaştırdılar ve Panderichthys'in bir geçiş formu sergilediğini belirlediler.

Diğer balıklarda, hyomandibula adı verilen küçük bir kemik olan Eusthenopteron, bir bükülme geliştirdi ve bir spiracle adı verilen solungaç açıklığını engelledi.

Bununla birlikte, tetrapod Acanthostega gibi erken kara hayvanlarında, bu kemik geri çekildi ve şimdi insanlarda ve diğer hayvanlarda orta kulağın bir parçası olan yerde daha büyük bir boşluk oluşturdu.

Tüm Reklamları Kapat

Eksik bağlantı

Panderichthys fosilinin yeni muayenesi, bilim insanlarına balık solungaç açıklıkları ve kulaklar arasında kritik bir "eksik bağlantı" sağlar.

İsveç'teki Uppsala Üniversitesi'nden ortak yazar Martin Brazeau, "Panderichthys'de artık böyle bir 'bükülme' olmadığı ve spiracle'in genişlediği ve açıldığı tetrapodlarda çok daha fazla," dedi. "[Hiyomandibula] biraz daha kısa, ama yine de Eusthenopteron'da olduğu gibi oldukça çubuk gibi. Balık ve tetrapodların bir kombinasyonu gibi."

Ancak, erken tetrapodların bu yapıları duymak için kullandığı bilinmemektedir. Panderichthys büyük olasılıkla spiracles'ını su veya havanın havalandırılması için kullandı. Erken tetrapodlar muhtemelen açıklıktan hava geçirdi. Bilim adamları kesin olarak söylemek için korunmuş yumuşak dokuya ihtiyaç duyacaklardı.

Brazeau, "Bu, erken tetrapodların bir miktar havalandırma fonksiyonu için de kullanılıp kullanılmadığını araştırmaya başladığımız soru." Dedi. İster su ister havanın ekshalasyonu için olsun, gerçekten net değil. Balıktan oldukça genişlediğini ve geliştiğini söyleyebiliriz. "

https://evrimagaci.org/organlar-neden-evrimlesmistir-bir-canli-icin-organ-evriminin-avantaji-nedir-301

263 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Livescience.com. (5 Haziran 2020). Alındığı Tarih: 5 Haziran 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close