Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Cmszr Zzr
Üye
2

Kuduz aşısının ölmüş kuduz virüslerinden yapıldığını duymuştum. Aynı mantıkla neden Corona virüsüne yada herhangi bir virüsün tedavisinde uygulanamıyor ?

2,016 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Teoman Çağlar
herhangi bir ünvanım yok

ölmüş virüsler yapılarını koruyamazlar kêza virüsler aslında yaşamıyorlar. yapıları bozuldukları zaman bulaşamaz işe yaramaz hale geliyorlar. virüslerin bulaşıcılıklarının bir numaralı sebebi hücreye bulaşmak için kullandıkları kapsüllerindeki monekül dizileridir. hücreyi kandırarak hücre zarının açılmasını sağlarlar. bu sayede bahse konu olan RNA ları hücre içine sokabilirler. bağışıklık sistemi ise virüs ile savaşabilmeleri için o hücreleri tanıyacak yapılara sahip olması lazım. bu tıpkı tahta kılıç ile dövüş eğitimi almaya benziyor. bu gerçek savaşı kazanacağınızı garanti etmediği gibi hiç eğitim almamış birisinden iyi dövüşeceğiniz anlamına geliyor.

bağışıklık sistemini eğitmek için virüsün kuyruk kısmındaki moneküllerin antikorlar ile uyuşacak şekilde antikor üretmek ve bu antikorları tanıyarak antikor bağlanmış hücreyi sindirecek hücreler gereklidir.

Tüm Reklamları Kapat

yani teknik olarak ölü virüs ler kullanılmaz. virüslerin antikorlar tarafından tanınacak kısımlarının kimyasal olarak moneküler seviyede tekrar oluşturularak üretilecek bir sentezleme yöntemi geliştirmek gereklidir. bu her monekülde her şekilde farklı işlemler ve karmaşık kimyasal karışımlar ısı nem ve diğer maddeler ile yüzlerce farklı işlem gerektiren çok karmaşık bir operasyondur.

yani bir monekül tasarlamak için önce başka bir moneküle dönüştürmek sonra ondan bir bağı kopartmak o bağ koparken başka yerine başka bir bağ olmamasını sağlamak vb gibi yüzlerce işlem gerekebilir. bu monekülün karmaşıklığı ve benzerlerinin bulunması ile ters orantılıdır. bu monekülün üretim şekli belirlendikten ve keşvedildikten sonra simulasyon testleri yapılır sonra farklı hayvanlarda test edilir. sonra insanlı testlere geçilir. başarılı ise seri üretim için gerekli olan daha yüksek miktarda üretim yapacak bir sistem için tekrar çalışmalar yapılır. yani önce prototip yapılır sonra prototipin çalıştığı kanıtlanır ardından fabrika kurulur sonra üretime geçilir.

bir aşının başarılı olması için şartlarda farklıdır. kimi aşıların ömrü çok çok kısa olabilir kimisi özel ısılarda saklanmak zorundadır. yani arge, tasarım, üretim, depolama, lojistik ve uygulama işlemleri çok çok iyi organize edilmeli ve uygulanmalı. yani sadece aşıyı üretmekle olmuyor.

860 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Wikipedia 1. (27 Şubat 2020). Alındığı Tarih: 27 Şubat 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Wikipedia 2. (27 Şubat 2020). Alındığı Tarih: 27 Şubat 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  3. Yazar Yok. Youtube. (27 Şubat 2020). Alındığı Tarih: 27 Şubat 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close