Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
4

Küçük cisimler büyük cisimlerin kütle çekimiyle nasıl oluyorda büyük cismin çevresinde dolanıyor da çekim etkisiyle büyük cisme çarpmıyor?

Uzaydaki gök cisimleri kütle çekimiyle nasıl dengede kalıyor? Yani bildiğimiz mıknatıstan farkı tam olarak nedir?
249 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Mehmet Öz
Mehmet Öz
7K UP
Fiziğe ilgim var

Merhaba,

Dairesel hareket içindeki her cisimin, döndüğü yörüngede kalabilmek için merkezcil kuvvete ihtiyacı var. Merkezcil kuvvet tek başına ayrı bir kuvvet değildir ve kütle ne kadar büyükse gerekli M. Kuvvet de o kadar büyüktür. Merkezcil kuvvet rolünü üstlenen kuvvet sürekli merkeze doğrudur ve diktir. Mesela bahsettiğiniz örnekteki merkezcil kuvvet, kütleçekim kuvvetidir. Newton’un 1. Yasasına göre boşlukta hareket eden cisim, engel çıkmadıkça sabit hızla dümdüz ilerlemeye devam eder. Yani düşük kütleli cisim sabit hızıyla düz ilerlemek istedikçe, merkezcil kuvvet büyük kütleli cisime doğru itiyor. Küçük kütlelinin yörüngesinden çıkmaması ya da büyük kütleliye çarpmayıp, aynı yörüngede dairesel hareket etmesi için, merkezcil kuvvetle cismin düz ilerlemek istediği kuvvetin eşit olması gerek. Biri diğerinden büyük olursa net kuvvet 0 olmadığından yörüngede kalamaz doğal olarak.

Anladığım kadarıyla bu yörünge olayını kütle çekimle açıklamak, belli bir kütlenin altındaki cisimlerde işe yarıyor. Yani eğer cisimlerin kütlesi belli bir kütlenin altında değilse bu mantıkla yapılan hesaplamalar yanlış çıkabiliyor. Küçük kütleli cisimin, büyüğün etrafında bir yörünge içinde dönmesi görelilik teorisi ile daha kolay açıklanıyor zannımca. 2 boyutlu açıklamaya çalışırsak; ağır olan cisim uzay-zamanı kütlesi ile bükerek adeta bir “çukur” oluşturuyor, küçük kütleli cisim de o çukurun etrafında, belirlenen yörüngede kendi kütlesinin de “açtığı çukur” içinde dönmeye devam ediyor. Kaynaktaki video, Newton ve Einstein’ın bu konudaki teorilerini canlandırarak açıklıyor.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. -. Gravity Demo Part 2. Alındığı Tarih: 5 Kasım 2022. Alındığı Yer: youtube | Arşiv Bağlantısı
  2. Kaylee Barreara. Newtonian Gravity Vs. General Relativity. Alındığı Tarih: 5 Kasım 2022. Alındığı Yer: onlinestemtogo | Arşiv Bağlantısı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close