Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Ufuk Can Yıldız
Üye
1

Kuantum ve görelilik birlikte ele alındığında sonuç nedne anlamsız çıkıyor, alttaki açıklamaya göre?

Kütle çekimi ile ilgili bir sürecin olasılığının hesaplanmasında; kuantum ve göreliliği birlikte kullandığımızda sonuç % sonsuz, yani anlamsız oluyor.
172 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Berke Kuday
Berke Kuday
6K UP
Bilim Meraklısı

Kütleçekimin varsayımsal taşıyıcısı olan gravitonlara geçmeden önce iki elektronun birbiriyle etkileşimine bir bakalım. 2 elektron aynı yüklü olduğu için birbirini itecektir. Bu etkileşim elektronmanyetik etkileşimdir çünkü işin içine manyetizma girmekte. Elektromanyetik etkileşimin taşıyıcısı fotonlardır. Etkileşim sırasında 2 elektron arasında sonsuz sayıda foton oluşur. Fotonlar elektron ve pozitrona dönüşür ve kuantum dalgalanmaları adı verilen süreçle birbirlerini yok eder.Feynman diyagramında bunu görebilirsin. Bu süreç ortamda hiç elektron olmasada gerçekleşir çünkü kuantum alan teorisine göre her parçacığın kendi sınıfına ait bir alanı vardır. Bu alanda parçacık hiç bulunmasa bile sözünü ettiğim kuantum dalgalanmaları var olmaya devam eder. Buna vakum dalgalanmaları adı verilir. Eğer bu durum varsayımsal parçacıklar olan gravitonlar için geçerli olsaydı uzayın her yerinde sonsuz tane graviton oluşup birbirini yok ederdi ki bu da uzay zamanın sonsuz bir kütleye maruz kalıp sonsuz miktarda içe çökmesi anlamına gelir. Eğer bu meydana gelseydi şu an sözünü ettiğimiz hiçbir madde ortaya çıkamaz hepsi yok olurdu. Burada anlattığım kuantum kütleçekimin sadece bir sorunudur. Daha detaylı öğrenmek isterseniz Christophe Galfard'ın Evren Avucunda kitabının Kuantum Sonsuzluklar bölümüne özellikle de bu bölümün içindeki 264. sayfaya bakabilirsin.

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Evren Avucunda Christophe Galfard . (26 Kasım 2019). Alındığı Tarih: 26 Kasım 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close