Kuantum internet, kuantum dolaşıklığı kullanarak birbirleriyle iletişim kurabilen kuantum bilgisayarların ve diğer cihazların varsayımsal bir ağıdır.
Kuantum internetin klasik internete göre en büyük avantajı, çok daha hızlı ve daha güvenli olmasıdır. Kuantum bilgisayarlar, belirli sorunları klasik bilgisayarlardan çok daha hızlı çözebilir ve kuantum internet, birbirleriyle hızlı ve güvenli bir şekilde iletişim kurmalarını sağlar.
Bununla birlikte, kuantum internet hala gelişiminin ilk aşamalarında ve böyle bir ağ kurmanın mümkün olup olmadığı bile belli değil. Kuantum internetin gerçeğe dönüşebilmesi için üstesinden gelinmesi gereken bir takım teknik zorluklar var.
En büyük zorluklardan biri, kuantum bilgilerini depolamanın ve dağıtmanın bir yolunu bulmaktır. Kuantum bilgisi çok kırılgandır ve kolayca kaybolabilir veya bozulabilir. Bu, herhangi bir kuantum ağının doğru çalışması için çok dikkatli bir şekilde tasarlanıp inşa edilmesi gerektiği anlamına gelir.
Başka bir zorluk, kuantum bilgisini uzun mesafelerde iletmenin bir yolunu bulmaktır. Kuantum dolaşıklığı yalnızca kısa mesafelerde korunabilir, bu nedenle herhangi bir kuantum ağının birbiriyle iletişim kurabilen birçok küçük kuantum bilgisayardan oluşması gerekir.
Ayrıca bir kuantum bilgisayarının nasıl oluşturulacağı da net değil. Kuantum hesaplamaya yönelik bir dizi farklı yaklaşım var, ancak bunların hiçbiri (Muhtemel) şimdiye kadar çalışan bir kuantum bilgisayarı oluşturamamıştır.
Kuantum internet, heyecan verici ve zorlu bir araştırma alanıdır ve böyle bir ağ kurmanın mümkün olup olmayacağı net değildir. Bununla birlikte, eğer mümkünse, kuantum internet, iletişim kurma ve hesaplama şeklimizi değiştirecek dönüştürücü bir teknoloji olacaktır.
Kaynaklar
- H. J. Kimble. (2008). The Quantum Internet. Nature, sf: 1023-1030. doi: 10.1038/nature07127. | Arşiv Bağlantısı
- ACM Other conferences. Quantum Internet | Proceedings Of The 5Th Acm International Conference On Nanoscale Computing And Communication. Alındığı Tarih: 7 Eylül 2022. Alındığı Yer: ACM Other conferences doi: 10.1145/3233188.3233224. | Arşiv Bağlantısı