Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
2

Kuantum fiziği neden tam olarak anlaşılamamıştır ve potansiyel olarak neler mümkün olabilir?

251 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
İlhan Taşlı
Uzay Bilimleri Takipçisi

Çok hızlı, çok küçük, klasik fizik anlayışımızdan öte bir dünya. Kuantum fiziğini ölçeriz, gözlemleriz, parçacıklar üzerinde deney yaparız ve sonuçlar elde edebiliriz ama bu dünyanın nasıl işlediğini anlamakta zorlanırız. Bir kaç temel açıklanamayan olayı kısaca özetleyelim sonra olayı iyice çıkmaza götürürüz.

Çift yarık deneyi (young deneyi): Bu deney bize foton veya elektronların çift yarıktan geçtikten sonra parçacığın hem tanecik hem de dalga özelliğini gösteren deneydir. Buraya kadar güzel, ancak taneciğin yarıktan geçerken sensör yardımı ile ölçümünü yaptığımızda parçacık bir anda tanecik özelliğine bürünüyor ve sadece iki girişim desene oluşturuyor. Soru; parçacık gözlemlendiğini nasıl anladı?

Kuantum dolanıklığı: Birbiri ile dolanık aynı kaynaktan çıkmış iki parçacığın spinleri gözlemlendiğinde ki biri diğerine göre zıt olmalı. Bu parçacıkları evrende nereye götürürseniz götürün, birbirleri ile haberleşiyormuş gibi davranıyorlar. Yani A parçacığının spinini hangi yönde ölçerseniz ölçün B parçacığı aynı anda zıt yönde ölçülüyor. Soru: Bu parçacıklar ışıktan daha hızlı nasıl birbirlerini etkileyebilir?

Tüm Reklamları Kapat

Kütle Çekimi: Üzerinde en çok şey bildiğimiz konu olduğunu düşünürüz. Newton Yasaları, Genel Görelilik kütle çekiminin işleyişi hakkında çok şey öğretti, ama buna sebep olan şey ne? Graviton adında sanal bir parçacık, peki parçacığı tespit ettik mi ? Hayır. Varlığından emin miyiz? Hayır.

Süperpozisyon: Bir parçacığın aynı anda iki farklı yerde olması. Soru sormaya gerek yok, cümle başlı başına kafamızı karıştırmaya yetiyor zaten.

Şimdi olayı iyice çirkinleştirelim; aşağıda bazı hipotetik (varsayımsal) parçacıkların isimlerini yazacağım, bu parçacıkların hiç biri tespit edilmedi, anlam veremediğimiz olaylara bu sanal parçacıkların neden olduğunu düşünmekteyiz, tıpkı Graviton parçacığında olduğu gibi: Gluino, Gravitino, Fotino,Higgsino, Nötralino, Chargino, Aksino, Sfermiyon, Planck parçacığı, Aksiyon, Dilaton, İkili graviton, Graviton, Leptokuark, Majoron, Majorana fermiyonu, Manyetik tek kutup, Preon, Steril nötrino, Takyon, W' ve Z' bozonları , X ve Y bozonları, X17 parçacığı. Bunlar temel hipotetikler, birde bileşik hipotetikler var, onları da yazıp listeyi uzatmayalım.

Komik gelebilir ama varsayımsal parçacıklar yetmiyormuş gibi birde Sanki parçacıklar var, bu ne demek? Sanki parçacık; vakumda farklı zayıf etkileşimdeki parçacıklar içeriyormuş gibi davrananlar: Dropleton, Eksiton,Elektron deliği, Fonon, Holon, Magnon, Orbiton, Plazmaron, Plazmon, Polariton, Polaron, Roton, Spinon, Triyon.

Tüm Reklamları Kapat

Matematiksel modelleme ile ortaya atılmış ve hiç bir fizik yasasını tanımayan, hatta ışıktan bile hızlı hareket edebildiği, sanal kütlesi olan, yetmedi zamanda yolculuk ettiği düşünülen, evrende kafasına göre takılan takyonlar var. Üstelik bunlar Einstein Genel Görelilik teorisinin sonucu olarak da karşımıza çıkmakta.

Sonuç; yukarıda can sıkıcı bir yığın parçacık ismi yazdım. Aslında bu yazdığım her isim anlayamadığımız kuantum fiziğinin birer isim bulmuş hali.

4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close