Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Helin Rojda Gökdemir
Üye 16 Aralık 2021 1 Cevap
1

Kuantum fiziği ne kadar doğru bir teoridir?

739 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Barb Hub
Barb Hub
40K UP
fizik doktora ogrencisi 16 Şubat 2022

Kullandigin butun teknolojik urunler, uzerine oturdugun sandalye, yazi yazdigin uclu kalem ne kadar gercekse o kadar dogru.

Oncelikle, sanirim quantum teorisi diye genelleme yapmak pek dogru degil, kendi icerisinde yuzlerce konuya ayriliyor, quantum hall teorisi, bant teorisi, elektron enerji transfer teorisi, Boltzmann yari klasik transfer teorisi, yogunluk fonksiyonu teorisi, perturbasyon teorisi, topolojik teoriler gibi bir cok teori mevcut. Ya da quantum kromodinamikleri (en iyi calisani).

Quantum fiziginin altinda yatan en basit mantik, sistemin kesikli enerji seviyelerine sahip olmalaridir. Elinde bir cok parcacigin olsun, bunlari sistemin icine yerlestirmek istedigin zaman, farkli enerji seviyelerine yerlesebilirler. Bu kesikli araliklar bebek fizigine gore "n" ile gosterilir. n=1 1. seviye, n=2 2. seviye gibi. Ilk seviyeye temel durum deriz, sistem bu durumu tercih eder, tum parcaciklar buraya dolusmak ister, cunku en dusuk enerji seviyesidir. n sayisi buyudukce enerji seviyelerinin arasindaki fark azalmaya baslar, n=sonsuz oldugunu dusun. Bu durumda artik kesikli seviyelerden bahsedemezsin, yani artik sistemi klasik fizik ile cozebilirsin.

Tüm Reklamları Kapat

Ornek vermek gerekirse genelde kimyada gordugumuz, s s p s p s d p s d p s f d p s... elektronlarin yerlesebilecegi, kac tanesinin bu noktalarda olabileceginin minik bir haritasidir.[1]

Sozun ozu, senin benim kadar gercek. Bes duyu organinla algiyabildigin her seyin aslinda quantum fiziginden geliyor olmasi da oldukca ilginc.

103 görüntülenme

Kaynaklar

  1. D. Griffiths, et al. (2018). Kuvantum Mekanigine Giris. ISBN: 13, ‎978-6051336404. Yayınevi: Cambridge university press.
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close