Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Talha Talha
Üye 5 Ocak 2024 1 Cevap
5

Kuantum fiziği, deterministik fiziğin temelini oluşturuyor mu ve evetse nasıl olasılıkçı fizikten deterministiğe geldik?

Einstein ve Newton'dan alışık olduğumuz kesin sonuçlara sahip fizikle olasılıkçı kuantum fiziğinin ilişkisini anlamaya çalışıyorum. Elektron gibi olasılıkçı parçacıklardan deterministik maddeler nasıl oluşuyor?
289 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Eymen Karademir
Bilimsever 5 Ocak 2024

Sebebi aslında geçerli olduğu alan, ya da kısım, biz tekil bir elektronun izini veya etkisini uzun uğraşlar sonucunda tespit edebiliriz, yani tespit etmek için uğraşmadığımız sürece bize bir etkileri olmaz. İnsan bedeni gibi makro boyuttaki nesneler için de kuantum fiziğinin kuralları geçerli, mesela bir sarkacın konumunu ve enerjisini ölçeceksiniz, enerjisin ölçmek pekala zor değil, ama konumuna gelince işler karılıyor, sarkaç ne kadar zaman geçerse geçsin aşşşşşşşşşşşşşırı az da olsa salınmaya devam ediyor, çünkü salınmaya devam etmeseydi belirsizlik çökerdi. Yani evet, makro boyut, mikro boyuttan çok daha deterministik, fakat bu her şeyin belirli olduğu anlamına gelmez, kuantum fiziği de dahil fiziğin tamamının tamamen kaotik ve düzensiz olduğu anlamına da gelmez. Mikro parçacıklar ise makro nesneleri oluştururken bu duruma bir şüphe düşürmez sanırsam, çünkü ayı oluşturan elektronlar ayda aynı anda rastgele yerlerde var olabilir, bunu engelleyen pek bir durum yok bence. Bir diğer fikrim de olasılık dağılımı ile alakalı, bizim vücudumuzu oluşturan parçacıkların konumlarının olasılık dağılımları bizim vücudumuzun dışında 0 olabilir (tam anlatamadım ama anlamışsınızdır). Yani özetleyecek olursam makro boyutta da düzensizlik var, bu bizim algımızla alakalı, kuantum fiziğinin etkilerini makro boyutta da görüyoruz fakat çok daha az çünkü bu etkiler (bir elektronun iki katmnda aynı anda olması gibi) bizi kabaca hiç etkilemez ve bunlar da olasılık dağılımı sayesinde bizim vücudumuzun dışındaki konumları için olasılık dağılımları 0 olur ise (0 olmasına gerek yok, çünkü vücudumuzdan 100-200 tane atom atsak hiçbir şey değişmez) bizim bedenimiz bütün halde kalabilir. Umarım yardımcı olabilmişimdir 🙂 (hatamı bulursanız lütfen bu cevabı bildirin, çünkü hatam var gibi seziyorum)

Kaynaklar

  1. S. Hawking. (2013). Ceviz Kabuğundaki Evren. Yayınevi: Alfa Yayıncılık.
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close