Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Ece Müker
Ece Müker
496K UP
Üye 28 Mart 2023 1 Cevap
1

Kuantum entanglement nedir ve nasıl çalışır?

674 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Laçın Vəlizadə
Fiziğe aşık öğrenci 28 Mart 2023

Quantum entanglement veya kuantum dolanıklık terimlerini anlamak için spin kavramını anlamak gerek. Spin nedir?

Parçacıkların spin adı verilen dönme özellikleri vardır. Bir an için parçacıkları kendi ekseni etrafında dönen küçük bir fırfır olarak hayal edelim. Böyle bir resim kafa karıştırıcı olabilir, çünkü kuantum mekaniğinde parçacıkların belirli bir dönme eksenine sahip olduğu varsayılmaz. Aslında, bir parçacığın dönüşü bize onun farklı açılardan bakıldığında nasıl göründüğünü söyler. Spini 0 olan bir parçacık bir nokta gibidir. Her yönden aynı görünüyor. Spini 1'e eşit olan bir parçacık, farklı yönlerden farklı görünür ve ancak 360 dereceden, yani tam bir dönüşten sonra, dönmeye başladığı şekle geri döner. 2 spinli bir parçacık, herhangi bir yarım dönüşten (180°) sonra başlangıç ​​durumuna geri döner. Böylece spini daha büyük olan bir parçacık, daha az dönmeden sonra orijinal durumuna geri dönebilir. Bu açıklayıcı olsa da, şaşırtıcı bir durum daha var: Tam bir dönüşten sonra orijinal şekline dönmeyen parçacıklar var - önceki görünümlerini geri kazanmak için iki tam dönüşü tamamlamaları gerekiyor. Bu tür parçacıkların 1/2'ye eşit bir spine sahip olduğu söylenir.

Spini anladığımıza göre kuantum dolanıklığa geri dönelim. Kuantum dolanıklık iki veya daha çok parçacığın fiziksel özelliklerinin mesafeden bağımsız olarak birbirini etkileyebilmesidir. Fiziksel özelliklerinden konuşulduğunda genellikle spin özelliği örnek olarak gösterilir. Örneğe geçelim:

Tüm Reklamları Kapat

Spinlerini bilmediğimiz iki elektron götürelim. Ama bu elektronlar rastgele elektronlar olmasın, dolanık elektronlar olsun. Bu elektronların birinin spinini öğrenirsek, diğerinin spinini anında biliyoruz. Bir diğer örnekle iki elektronu galaksinin uç noktalarına gönderirsek ve birinin spinini öğrenirsek diğerinin spinini anında biliyoruz. Ancak ışığın bu mesafeyi kat etmesi yaklaşık 100.000 yıl sürer. Einstein kuantum dolanıklığı "Spooky action at a distance" veya "Uzak mesafeden ürpertici etkileşim" adlandırmıştır.

3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close