Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Sude Öztürk
Sude Öztürk
14K UP
Üye
4

Kuantum düşünce tekniği tam olarak nedir?

Nerede bundan bahseden birini görsem başta Schrödinger sonra da Max Planck'e hakaret olarak algılıyorum bu muhabbeti fakat ne olduğu hakkında hiçbir fikrim yok. Bilimsel bir karşılığı yok gibi ama yine de emin olmak istedim.
4,070 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ufuk Derin
Öğrenci-Okur

Kuantum düşünce tekniği tam olarak bir bilim olan kuantum fiziğinin isminden yararlanmaya çalışan bir sahtebilimdir.

Bu tür sahtebilimleri zaten bilim olarak göremeyiz, bilimsel bulguların felsefi olarak yorumlanması gibi de göremeyiz. Bu; bilime, koca bilim sahasına ve felsefeye hakaret olur. Sahtebilimcilerin klasik para kazanma taktiklerinden biridir. Adı havalı gözüken bir bilimsel konuyu alırsınız ve onu daha "ilgi" çekici yapmak için hiçbir gerçekliği olmayan ve insanlara boş motivasyon aşılayan şeylerle doldurursunuz.

Kuantum düşünce gücü, rezonans yasası, çekim yasası. Hepsinde bunu görüyoruz. Bunların iddiası felsefi değil, bilimseldir. Bilimsel olarak test edilebilirdir çünkü "nasıl olduğunu bilmesek de" evrene, kişilere, olaylara ve olgulara etki edebildiklerini savunurlar. Yani "Belki bilim daha çözememiştir, bilim de yanılıyor." gibi sözler tamamen boş bu noktada. Gerçekten böyle bir şey olsaydı nasıl olduğunu anlayamasak da "bir şeyler olduğunu" görebilirdik. Gerçek kuantum fiziğinde de bu böyle. "Mesafeler arası korkunç olay"ı nasıl olduğunu bilemesek de olduğunu biliyoruz. Ama kuantum düşünce gücü şu ana kadar hiçbir zaman olmadı. İnsanın kendini kandırmasına neden olan etkileri kaldırdığımızda "kuantum düşünce gücü" ile "ne isterseniz yapabileceğiniz" ve benzeri iddiaların tamamen zırva olduğu anlaşılıyor.

Tüm Reklamları Kapat

İster materyalist olun, ister "bilmediğimiz bir güç olduğunu" düşünün ya da ne düşünürseniz düşünün kuantum düşünce gücünün "gerçek hayata etki" iddiası çerçevesinde doğru olup olmadığını anlayabilirsiniz. Yalan olduğunu kabul etmek istemeyenler birçok bahane uydurabilir. "Kuantum" olduğundan dolayı "olasılıkçı" çerçevede olduğunu ve yalan olduğu anlaşıldığı zamanlarda tutmayabileceğini ama bazen tutacağını söyleyebilirsiniz. Eğer hala inanmak istiyorsanız yalan olduğunu bile bile sırf havalı geliyor ya da mutlu ediyor diye inanabilirsiniz. Çünkü bu yalan, tutmuyor.

588 görüntülenme
10
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Bu soru yeni cevap alımına kapatılmıştır. Tekrar açılana kadar lütfen diğer soruları ziyaret ediniz.
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close