Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Kuantum biz onu araştırdığımız ve açıklamaya çalıştığımız için mi var? Yoksa onun varlığı sayesinde mi, onun varlığını araştırabiliyoruz?

Kuantum anlaşılması en güç ve en karmaşık konulardan birisi. Geleceğin ise temel konusu. Fakat bu kadar kompleks bir yapı biz onu araştırdığımız için mi var? Açıklamalarla gerçekliğini ortaya koymaya çalıştığımız için. Ya da kuantumun varlığı bizim varlık sebebimiz olabilir mi?
183 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ersals Krononot
Ersals Krononot
252K UP
Krononot⁸

Doğaya ait ŞEYler-yapılar ve kanunlar zaten vardır. Biz gözlemleyebildiğimiz - deneyleyebildiğimiz kadarıyla tanımlarız. Kuantum fiziği, atom altı seviyede geçerli fizik olarak, bizim madde olarak bildiğimiz ŞEYler in alt yapıları ile ilgilenir. Biz onu açıklamaya çalıştığımız için var değil. O zaten var, ancak gözlem yeteneğimiz oranında biz farkına varıyor ve anlamaya çalışıyoruz. Bilim tabii ki felsefe ve fütüristik bakış açılarından beslenir, ancak araştırmalar deneye bağlı ilerlediği için, olmayan (varlığına ait bilimsel delil elde edilememiş) bir şeyi araştırmak gibi bir metod söz konusu değildir. Elektromanyetizma gibi yeterli deney-gözlem olmadan varlığı kanıtlanamaz olgularda bunu daha net görürüz. "uzaktan etki" anlamında kullanılan elektromanyetizma, sıradan bir gözlem için tam bir SİHİR olarak tanımlanabilirdi. Bilimsel yaklaşım ile analiz edilerek tanımlandığında mantıklı bir şekilde ele alınabilmekte.

Şu an için henüz tam olarak anlayabilmek için deney -gözlemlerimiz yeterli değil kuantum fiziğini açıklayabilmek için. Bu yüzden henüz biraz "sihirli" geliyor. Bir de madde düzeyinde, mikro alemi çalışmak gibi bir zorlu araştırma sahası olması açısından oradaki bizim alıştığımız işleyişten çok farklı olan alanı tanımlamaya çalışmak başlı başına tavşan deliğine düşmek gibi.

Tüm Reklamları Kapat

Bir zamanlar nasıl kütleçekim in ne olduğun bilmezken (biz bilmezken de o vardı) önce newton fiziği ile tanımlayıp anladığımızı sandık, sonradan Einstein in yenilikçi yaklaşımları ile uzayzaman dokusu etkisini görüp daha iyi tanımladık (nedeni hala bilinmiyor), kuantum fiziğini ve o işleyişin kurallarını da zamanla daha iyi anlayacağız.

111 görüntülenme

Kaynaklar

  1. S. Bertaina. Experimental Protection Of Quantum Coherence By Using A Phase-Tunable Image Drive. (15 Aralık 2020). Alındığı Tarih: 15 Aralık 2020. Alındığı Yer: www.nature.com | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close