Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Deniz Ömer Bozdağ
Üye
3

Kuantum bilgisayarlarının normal bilgisayarlardan farkı nedir?

2,036 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Ufuk Derin
Öğrenci-Okur

Kuantum kuramına göre aynı cisim aynı anda birden fazla durumda (mesela iki ayrı yerde) olabiliyor. Birden çok durumu olabilen fiziksel sistemleri bilgisayar belleği yapmak için kullanabiliriz; mesela şapkamı masaya koyarsam 0, askıya asarsam 1'i temsil etmesine karar vererek onu bir "bit"lik bir bellek olarak görebilirim. Kuantum özelliklerini yitirmemiş cisimlerden imal edilen bellekler yukarıda anlattığım nedenden ötürü aynı anda hem 0, hem 1 içerebileceklerinden bir bilgisayarın birden çok ("paralel") kopyasını aynı anda aynı problem üzerinde çalıştırıyormuşuz gibi bir etki elde edebiliyoruz. Bazı zekice algoritmalar kimi problemleri bu paralel kopyalardan "yanlış" sonuca gidenlerin (yine bir kuantum etkisi sonucu) birbirlerini "götürüp" yok etmelerini ve geriye sadece doğru sonuca varan kopyaların kalmasını sağlayarak çözebiliyor.

Ayrıca bu içeriğe de mutlaka bakın: https://evrimagaci.org/kuantum-bilgisayar-nedir-gelecegin-bilgisayarlari-nasil-uretiliyor-4136

Tüm Reklamları Kapat

775 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Kaynak Cevap - Cem Say. (19 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 19 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Kuantum Bilgisayar Nedir? Geleceğin Bilgisayarları Nasıl Üretiliyor? - Evrim Ağacı. (19 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 19 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Lüzumsuz Adam
Fizik öğrenicisi

Normal bilgisayarlar Shannon un klasik enformasyon teorisine göre çalışırken, kuantum bilgisayarlar kuantum enformasyon teorisine göre çalışır.

Normal bilgisayarlarda (yani klasik enformasyon teorisinde) temel birim bit dir. İki farklı durumla temsil edilir, örneğin elektron spini için spin yukarı 1 durumu iken spin aşağı 0 durumunu temsil eder, ya da akımın geçmesi 1 durumunu temsil ederken geçmemesi 0 durumunu temsil eder. Kuantum bilgisayarlarlarda ise temel birim qubit dir. Kuantum fiziğinde sistemin olası bütün durumlarını aynı anda üzerinde taşımasına uygun olarak qubit 0 ve 1 durumunu aynı anda temsil eder.

Normal bilgisayarlar bit ler üzerinde işlem yaparak çalışır. Basit anlamda 0 durumundaki bitin 1 e ya da 1 durumundaki bitin 0 a çevrilmesi olarak düşünülebilir. Kuantum bilgisayarlarda bu işlemler qubit uzeindedir ve sistemin kuantumsal özelliklerini bozmayan uniter ve lineer işlemlerdir.

Tüm Reklamları Kapat

İşte bu kuantumsal özelliğin bozulmaması zorunluluğu, kuantum enformasyon teorisinde "kopyalanamama teoremi" olarak bilinen teoremi doğurur. Qubit ler üzerinde yaptığınız bir işlemin ara aşamasındaki durumu kopyalayamazsınız. Oysa klasik enformasyon teorisinde böyle değildir. Bu da "hata düzeltme" gibi birtakım işlemlerin kuantum bilgisayarlarında henüz yapılamıyor oluşu ile sonuçlanır. Elbette kuantum hata düzeltme algoritmaları da gelişmektedir.

Qubit lerle kuantum mekaniksel işlem yapılıyor olmasının üstünlüğü, kendisini normal bilgisayarlarla çözülemiyen bazı problemlerin kuantum bilgisayarları ile çözülebilir oluşunda gösterir. Örneğin faktorizasyon problemi normal bilgisayarlarda çözülemez. Bu yüzden klasik şifrelemenin temelinde yer alır büyük sayıların asal çarpanlarına ayrılması. Ancak faktorizasyon problemi kuantum bilgisayarlar ile çözülebilir (Grover algoritması).

Kuantum bilgisayarlar qubit ler üzerindeki kuantumsal etkilerin korunması gereği çok düşük sıcaklıklarda işlem yapan birimler içermek zorundadır. Normal bilgisayarlar böyle değildir, basit bir fanla işlemcinizin çok fazla ısınmamasını sağlamanız yeterli.

Kuantum bilgisayarların fiziksel olarak gerçeklenmesi henüz yolun başındadır. 64 bitlik normal bilgisayarlar bugün herkesin kullanıma sunulmuşken, kuantum bilgisayarlar henüz sadece laboratuvarlarda prototip halindedir.

Tüm Reklamları Kapat

Elbette gerek teorik gerekse uygulama düzeyinde daha birçok fark mevcuttur. Ancak belli başlı olanları bu şekilde sıralanabilir.

658 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Kuantum Işlemci Neye Benziyor Ibm. (19 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 19 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Kuantum Bilgisayar Wiki (Tr). (19 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 19 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close