Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Serhat Altuncan
Serhat Altuncan
1,646 UP
Üye
4

Kromozom sayıları neye göre belirlenmiştir?

farklı sayılar ne gibi farklılıklara sebep olur, gelişmişlik veya akrabalıkla bi ilgisi var mıdır?
19,838 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Boss Virus
Boss Virus
15K UP
Lise Öğrencisi

kromozom sayısı canlının gelişmişlik düzeyini belirtmez canlının gelişmişlik düzeyini belirten kromozom sayısı değil kromozomlar üzerindeki genlerin yapı ve düzenleriyle alakaladır. örneğin eğrelti otunun 500, deniz yıldızın 100, at kuyruğun ise 216 kromozom sayısı vardır insanalrın ise sadece 46 tane eğer gelişmişlik ile alkalı olsaydı aulacantha(1600) en gelişmiş canlı olurdu.

kromozom sayıları herhangi bir şeye göre belirlenmiyor hücrenin bölünmesi sırasında metafaz evresinde karyotip analizi ile sayılıyor ve hücrenin kromozom sayısı bulunuyor..

canlı türü ile kromozom sayısı arasında doğrudan bir ilişki yoktur aynı türün kromozom sayıları aynı olur (istisnalar yani sağlılklı olmayanalrı saymıyoruz.) fakat aynı kromozom sayısına sahip olup farkı türler de olabilirler.

Tüm Reklamları Kapat

aslında akrabalıkla ilgisi tam olarak kanıtlanmasada az da olsa var olduğu düşünülünüyor. en bilindik örneği ise maymun ve insanlar maymunların kromozom sayılarının yakın olması ondan öte gen dizilimlerinin benzer olması maymunların 48 insanların ise 46 kromozomu vardır (eğer tanrı varsa bize güzel fake atıyor konuyla alakasızdır.)

7,873 görüntülenme
11
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Okyanus Ertaş
Sayısalcıyım😎🤙

Aynı türe ait olup da farklı kromozom sayısına sahip canlılar da vardır.Örneğin partenogenezle üreyebilen canlıların meydana getirdikleri yavru,ana canlının kromozom sayısının yarısı kadardır.Misal kraliçe arı 32 kromozomken partenogenezle meydana gelen erkek arı 16 kromozomludur.Meb ve ösym bu duruma ne diyor diyecek olursak onlar bu istisnai durumu göz ardı ederek aynı türe ait canlıların kromozom sayısı kesinlikle aynıdır diyor.(2024 müfredatı için geçerli)iyi forumlar :)

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close