Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Deniz Deniz
Deniz Deniz
21K UP
Üye
3

Kr elementi nedir ve nerelerde kullanılır?

36. sırada olan Kripton Elementi nerelerde ve hangi alanlarda kullanılır. Kullanılmıyorsada neden kullanılmaz?
543 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ali Edis
Yazılımcı

Kripton rengi ve kokusu olmayan bir gazdır. Flor gazı dışında hiçbir şeyle reaksiyona girmez.

Kripton, sinematografik amaçlar için beyaz aydınlatma ampulleri üretmek için kullanılır. Yüksek hızlı fotoğrafçılık için kamera flaşlarının üretiminde kullanılmıştır. Cıva ile karıştırılan kripton, sisli havalarda pistte uçakları yönlendirmek için ışıklı işaret yapmak için kullanılan parlak bir ışık yayar. Kripton ayrıca enerji tasarruflu flüoresan lambalar yapmak için de kullanılır. Kripton çok daha parlak bir kırmızı ışık ürettiği için neon panoların çoğu kripton bazlıdır ve aynı nedenle lazer gösterilerinde kullanılan kırmızı ışık da kripton bazlı amplifikasyon cihazlarından oluşur.

SpaceX Starlink'in birçok küçük uydusu, elektronik tahrik sistemlerinde Hall iticileri için itici güç olarak Krypton'u kullanıyor.

Tüm Reklamları Kapat

Sıvı kripton, yarı homojen elektromanyetik kalorimetreler oluşturmak için kullanılır. Kripton, maksimum 670 KeV enerjiye ve 11 yıllık yarı ömre sahip bir beta yayıcı olan 85-Kr radyoaktif bir izotopa sahiptir. Kripton, argondan daha pahalı olmasına rağmen, çok az örtüşme ile mükemmel uzamsal çözünürlük sağlar.

Krypton-81'in yarı ömrü 230.000 yıldır. Bu radyoaktif özellik, Antarktika'daki arkeologların ve Bilim adamlarının bu izotopu tarihleme için kullanmalarını sağlar. Kripton tarihleme işlemi, karbon-14 tarihlemesine çok benzer, ancak karbondan farklı olarak, kripton kimyasal olarak inerttir ve karbondan çok daha kararlıdır.

Atmosferde Krypton-85'in varlığı, tüm dünyadaki gizli nükleer yakıt yeniden işleme tesislerinin tespit edilmesine yardımcı olur. 2000'li yılların başında bu teknolojinin yardımıyla Kuzey Kore ve Pakistan'da bu tür tesislerin silah sınıfı plütonyum ürettiği tespit edildi.

Kripton'un başka bir izotopu olan 83-Kr'ye dayanan hiper-polarize MRI tarayıcıları, insanlarda akciğer kanseri gibi önemli akciğer hastalıklarına neden olabilen tütün dumanı kondensatının insan akciğerlerindeki mekansal dağılımının incelenmesi için dünya çapında kullanılmaktadır. Ayrıca Krypton'un radyoaktif bir izotopu olan Krypton-81, şiddetli pulmoner emboli tedavisinde nükleer ilaç olarak kullanılabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Ksenon inert bir gaz olmasına ve bilgisayarlı tomografide (CT-Scan) kullanılma potansiyeline sahip olmasına rağmen, kanda ve dokuda orta derecede çözünür ve anestetik özelliklere sahiptir. Kripton ise tamamen inerttir ve bilgisayarlı tomografide solunan kontrast maddenin toplam radyo yoğunluğunu getirmek için ksenon ile destek olarak kullanılır.

Filament ampullerde, filamanın daha yüksek çalışma sıcaklıklarına dayanması için bir atmosfer sağlamak üzere bir kripton ve ksenon karışımı kullanılır. KrF lazerler, olağanüstü ışın uzamsal homojenliğine sahiptir. Roket verimliliğini artıran ve zararlı lazer-plazma kararsızlıkları eşiğini yükselten doğal bir kısa dalga boyuna (248 nm) sahiptirler.

Kripton, termal iletkenliği azaltmak için ara sıra cam pencere camlarında dolgu gazı olarak kullanılır.

Kripton toksik olmayan inert bir gaz olmasına rağmen, oksijeni kapalı ve sınırlı bir ortamda yaşamı desteklemek için gereken noktanın altına değiştirerek boğucu olarak hareket edebilir. Kokusuz, renksiz, tatsız ve tahriş edici olmayan bir gaz olduğu için herhangi bir uyarı göstergesi ve havada kripton kaçağı olduğunu algılayacak duyu organları yoktur. Argonun aşırı miktarda solunması baş dönmesi, mide bulantısı, kusma, bilinç kaybı ve ölüme neden olabilir. Ölüm, kendi kendini kurtarmayı engelleyen muhakeme hataları, kafa karışıklığı veya bilinç kaybından kaynaklanabilir. Bunun dışında kriptonun insanlar üzerinde belirgin bir zararlı etkisi yoktur.

Kendi grubundaki daha hafif gazların aksine bazı kimyasal bileşikler oluşturacak kadar reaktiftir. Örneğin kripton, flor ile reaksiyona girerek kripton florür oluşturur. Bazı lazerlerde kripton florür kullanılır.

Soğuk Savaş sırasında Sovyet nükleer üretimini tahmin etmek için radyoaktif kripton kullanıldı. Gaz, tüm nükleer reaktörlerin bir ürünüdür, dolayısıyla Rus payı, havadaki toplamdan Batı reaktörlerinden gelen miktarın çıkarılmasıyla bulunmuştur.

1960'tan 1983'e kadar standart uzunluk ölçüsünü tanımlamak için izotop kripton-86 kullanıldı. Bir metre, izotopun atomik spektrumundaki bir çizginin tam olarak 1.650.763,73 dalga boyu olarak tanımlandı.[1]

Kaynaklar

  1. RSC. Krypton - Element Information, Properties And Uses | Periodic Table. Alındığı Tarih: 30 Aralık 2022. Alındığı Yer: RSC | Arşiv Bağlantısı
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close