Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
0

Kozmoloji için önerileriniz nelerdir ?

Esenlikler bir kaç haftadır kozmolojiye merak sarmış bulunmaktayım bir kaç kitap aldım fakat çok ağır geldi yeni başlayanlar için hafif temel kozmoloji kitabı önerebilir misiniz ?
160 görüntülenme
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Cevap
Ali Emir Orhan
Ali Emir Orhan
110K UP
Kitap okumayı seven bir genç

Sanırsam bu konuda iki kitabı tavsiye edebilirim sadece kozmoloji değil evrimsel biyoloji, uygarlık tarihi, bilim insanların biyografileri sunan bir kitap Carl Sagan'ın yazdığı Kozmos Evrenin ve Yaşamın Sırları kitabını öneririm, başlangıç için uygun ve dili bence çok iyi. Dünyamızı uçuruma sürüklemek ve birbirimizi katletmek yerine evreni anlamayı yönelik kolektif bilinçle kozmos'un anlamaya çalışmamızı vurgulayan, Helyosantrik sistemin öncüsü, kepler yasaları olarak bilinen üç yasadan bahseden, Mariner, Viking, Voyager programından, Uzayda yaşam ihtimali, zeki yaşam formların varlığının mümkünlüğü olsa da güvenilir delil olmadığı iddialarına yer vermiş, Gözümüzden çıkan ışınların cisme çarpıp beynin işlemesi arasındaki süre farkından, üç metre ötede görmüş olduğumuz herhangi maddenin mikro saniyenin 100/1 öncesindeki halini gördüğümüzden, uzaydaki uzak cisimlerin yok olsalar da onları fark edemeyeceğimizden, ışık hızının yapısından doppler etkisi ile bahsetmiş, DNA-nöronlarda saklı bilgiler, R-kompleksi-limbik sistemin gelişimini anlatmış, Richardson grafiğinde belirtildiği gibi binlerce insanın ölümüne sebep olan felaketlerin tekerrürünün kötülüğünden bahseden kitap çok temel bilgiler yanında basit bir dille bazı yerlerde konu bütünlüğü bakımından biraz derine değinebiliyor ve alanı dışında birçok konuda bilgi sunuyor.

Diğer kitap ise Florian Freistetter yazmış olduğu Kadehteki Göktaşı kitabıdır, temel astronomi ve hayatın olağanlığında devam eden ama gözümüzden kaçan birçok astronomik ayrıntıyı en temel haliyle anlatıyor, hayatımızın her anına, içtiğimiz sudan tutunda telefonumuza, yerdeki toza ve gökteki rüzgarlara kadar her yerde astronominin ve dünyamızın oluşumdaki etkilerden bahsediyor, Ayın Dünyamıza olan etkisini, ışık spektrumlarından, bir gezegende yaşam(bitki olarak) varsa yaydığı kızılötesi ışıktan tespitin mümkünlüğü, her gün dünyamıza inen kozmik tozlardan, dünyaya suyun nasıl geldiğinden, dinozorların nasıl yok oldukları, elementlerin izotoplarından, yıldızların içindeki füzyon tepkimelerin den, günlerin, saatlerin, dakikaların neden sabit bir değerde olduklarından, Bigbang ve evrenin oluşumundan antimadde ve madde ilişkisi hidrojenin oluşması ve sonraki elementlere evrilmesi, hidrojenin, helyuma; helyumun, karbona; karbonun, oksijene; oksijenin, neona; neonun, magnezyuma; magnezyumun, silisyuma; silisyumun ise demire dönüşümünü ele alarak başlangıçta evrende var olan tek element olan hidrojenin nelere mal olduğundan bahseder, antik dönemlerde insanların dünyaya, kozmoloji ve astronomiye olan bakışlarından, dünyayı tehdit eden asteroit sayısından, ışık hızı ve zaman-mekan ilişkisinden, en temel hali ile genel görelilik, özel görelikten, bazı bilim insanların biyografilerinden, Einstein-Newton'un ortaya koyduğu formüllerin çelişip çelişmediğinden bahsediyor.

Tüm Reklamları Kapat

0
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Sorulara Dön
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Zamanın İleri Aktığını Nereden Biliyoruz?
Zamanın İleri Aktığını Nereden Biliyoruz?
Karanlık Enerji: Evreni Genişleten Gizemli Enerjinin Kaynağı Ne?
Karanlık Enerji: Evreni Genişleten Gizemli Enerjinin Kaynağı Ne?
Büyük Deprem Nerede, Ne Zaman ve Ne Büyüklükte Olacak? | Deprem Tahmini!
Büyük Deprem Nerede, Ne Zaman ve Ne Büyüklükte Olacak? | Deprem Tahmini!
Hastayken Sesimiz Neden Kalın ve Boğuk Çıkıyor?
Hastayken Sesimiz Neden Kalın ve Boğuk Çıkıyor?
Elektrik Tellerindeki Renkli Toplar Ne İşe Yarıyor?
Elektrik Tellerindeki Renkli Toplar Ne İşe Yarıyor?
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Gönder
Ekle
Soru Sor
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Önizleme
Görseli Kaydet
Sıfırla
Vazgeç
Ara

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close