Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
2

Kötülüğün kaynağı nedir?

1,098 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
4 Cevap
Yasin Kayalar
Yasin Kayalar
183K UP
Bilim ve felsefe okuru

Kötülüğün kaynağı insanı daha fazla çıkar sağlamaya ve faydalanmaya yönlendiren iç sesindedir. Örneğin aldatıcı (sahte)davranmak. İnsanlar daha fazla menfaat ve çıkar elde etmek (bedensel veya ekonomik vs.) için sahte ve aldatıcı davranırlar. Her kötülük örneğini ele aldığımızda görürüz ki temel sebebi bu çıkar sağlamaya dayalı durum vardır. Mesela yalan söylemek aldatmanın bir şekli olarak yukarıdaki ile aynı sonucu verir. İşte bu yüzden insanı sahte olmaya veya aldatmaya veya bu yönde oyun kurmaya iten şey onun haz elde etme ve daha fazla yararlanma güdüsüne bağlı olarak zihninde aralanan kapıya yani zihninin bu konuda getirdiklerine (iç sese) dayanır. İnsanın buna dair iç sesi aldatıcılığa dair düşüncelere kendiliğinden kapı aralar. Bu iç sesleri zihnimiz bilinçaltına uzanan şekilde kendiliğinden üretir oluşturur. Kendi benliğinize dair farkındalığınızı artırırsanız bir olay veya durumda bu iç sesin nasıl kendiliğinden sizi yönlendirerek yeni bir kurguya dair fikirler (geleceğe yönelik kurgusal hayaller) ürettiğini fark etmek mümkün. Bir durum veya olay karşısında Aniden bu sesin veya oluşturduğu fikrin zihninizde türediğini, belirdiğini ve size "seslendiğini" fark edebilirsiniz. Bilinç altımızın kontrolsüzlüğü ile önceki deneyim ve düşünce biçimlerimize, kabullerimize bağlı olarak zihnimiz kendiliginden bize fikirler üretebilmektedir. Bir nevi ne ekersek onu biçeriz zihnimize. Zihniniz mesela o an kurnazca bir kurgu etrafında size daha fazla çıkar elde etmeye dair bir plan sunabilir. Yani burada olasılıklar üzerinden yürüyen bir süreç söz konusudur, yani iyi veya kötü olmanın olasılığa dayanan fikirler gibi. Buna karşı koyacak şey ise iyilik bilincine sahip olmanızdır. Bu yüzden zihnimiz çok sesli yapıda işler. Ünlü sinir bilimci David eagleman kitabında buna zihnimizin içindeki 'cok sesli demokrasi meclisi' demiş ve bu çok sesliliğı beynimizin nasıl türettiğini anlatmıştır. . Zihnimizde iyiliğin sesi de kötülüğün sesi de vardır. O halde iyinin de kötünün de kaynağı bizleriz. Mevlananın dedigi gibi "Gerçeği öğrenmek istiyorsan; Mûsâ da, Firavun da ölmediler; bugün senin içinde yaşıyorlar, senin varlığına gizlenmişler, senin gönlünde savaşlarına devam ediyorlar!”

3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Melodi Şimşek
Öğrenciyim

Bence kötülüğün kaynağı aslında bizim içimizde. Tam kalbimizde hem de. Ve ne yazık ki içimizdeki bu kötülük bazen dışarı çıkıyor ve başka insanları incitebiliyor. Kötülüğün dışarı çıkmasının sebebi bazen insanlar oluyor malesef örneğin bazen insanlar kavga ederler , küsebilirler , birbirlerini üzebilirler... En kötüsü de bazen bunu istemeden yaparlar ve vicdan azabı çekerler. Yani anlatmak istediğim aslında şu; her insanın içinde bir iyi bir de kötü taraf vardır bizi biz yapan da hangi tarafı seçtiğimizdir. Bazen kötü tarafı seçeriz , içimizdeki kötülük bir anda dışarı çıkar ve kötü şeylere sebep olur. Kötülük bu şekilde yayılır ve başka insanları da etkiler. Ama kötülüğün kaynağını aradığımızda yol her zaman bir insanın kalbine çıkar.

3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Alim Öner
Alim Öner
26K UP
Bu konuda fikrim var

Sorunun birkaç farklı boyutu dolayısıyla da birkaç farklı cevabı var. Eğer yalan söylemek, çalmak, öldürmek gibi "kötü" şeylerin bilimsel nedenini soruyorsan bunun nedeni evrim tarafından bu "kötü" davranışların seçilmiş olmasıdır. Elbette evrim kötülüğü desteklemez ama sürekli 'iyi' olan insanların üstünde de sürekli 'kötü' olanlar kadar seçilim baskısı var. Yani bir insanın çok fazla iyi davranması ile kötü davranması arasında çok büyük bir fark yok, biraz kötü biraz iyi olmak hayata kalmanın tek yolu. Kendi yemeğini başkasına verip açlıktan ölmüyorsun ve başkasının yemeğini çalarak gruptan atılıp vahşi doğada tek başına kalıp ölmüyorsun. Bu kötü-iyi karışımı insanlar hayata kalıyor, bı yüzden de kötülük var oluyor. Kötülüğün nasıl insanları öldürdüğünü (doğal seçim baskısı yaratığını) anlamak için homo sapiens adlı kitabı okuyabilirsin, çok faydalı ve güzel bir kitaptır.

Biraz daha felsefî yanıt vermem gerekirse, kötülüğün bir kaynağı yada sebebi olmak zorunda değil. Nasıl ki insanlar iyilik nerden gelir? Neden iyiyiz? diye sorgulamadan iyi olabiliyoruz, çünkü iyilik doğamızda var. Aynı şekilde kötülüğün de kaynağını sormamıza gerek yok, başka bir deyişle iyilik ile kötülüğün kaynağı aynı yerden geliyor.

Üstelik kötülüğü "kötü" yapan şeyin de ahlâk sistemi olduğunu unutmamalıyız, ahlâk göreceli bir sistemdir. Ahlâk felsefesi hakkında biraz bakınırsan, kötülük denen şeyin göreceli olduğunu olduğunu görebilirsin. Objektif kötülük olmadığı için kaynağı da belirsizdir. Eğer insanlar kütük derken birbirinden farklı şeyleri kast ediyorsalar (yani kütük bazıları için yıldızları bazıları için de yastığı temsil ediyorsa), kütüğün ne olduğunu tam tanımlamadan kütük denen şeyin kökenini bulamayız. Yani önce kötülük tam olarak nedir onu bulmalı daha sonra da kötülük böyle birşeyse kaynağı da budur, demeliyiz.

Tüm Reklamları Kapat

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Asım Esen
Asım Esen
7K UP
Düşünür

Kötülüğün Kaynağı;

Kötülük diye bir şey yoktur. Kötülük; iyiliğin insan içinde yokluğudur. Yani iyiliğin yoksunluğu kötülüğü doğurur. Örneğin gerçekte karanlıkta yoktur. Karanlık; ışığın yokluğudur.

Kısaca kötülüğün kaynağı bir insanın içinde iyilik ve merhamet olmayışıdır.

Tüm Reklamları Kapat

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close