Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
3

Kötü insanlar evrimsel süreçte neden elenmemiş?

Mahalledeki psikopatın, hırsızın, sapıkların çoktan elenmiş olması gerekmıyor muydu? Elenmediğine göre Sanırım doğaya bir katkıları vardı ve doğal seçilimle bugunlere sürüklendiler?
739 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Emir Bayar
Evrim alanında araştırmacı

aslında cevap sorunun içinde gizli. kötü insanlar elenmemiş çünkü kötülükleri veya en azından gerekli şartlar altında kötü olma potansiyelleri üremelerine katkı sağlamış. insanlar olarak eş seçerken her ne kadar biz öyle hissetsek de partnerimiz iyi biri mi kötü biri mi ona bakmıyoruz. gerekli şartlar altında gerekli şeyleri yapabilecek mi ona bakıyoruz buna kötülükler de dahil iyilikler de. ayrıca tamamen iyilikle dolu birinin üreyebilme şansı azdır. siz açlıktan öleceğinizde hırsızlıktan başka şansı yokken hırsızlık yapmayan, ölecekken karşıdakini öldürmekten başka şansı yokken öldürmeyen birini mi tercih ederdiniz. işte az önceki cümledeki potansiyeli taşıyoruz hepimiz ve eş seçimini hala ona göre yapıyoruz. bunu karmaşıklaştıran tek şey insanların kompleks medeniyeti ve beynimizin potansiyelleri algılama biçimlerinin buna bağlı değişimi. biz, kötülükler de dahil soyunun devamı için her şeyi göze alabilecek birileri arıyoruz.

5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Baki Yıldız
Kendi bilgilerim ve düşüncelerim

Sorduğun soru güzel mi kötü mü açıkçası anlayamadım. Durumun evrisellikten önce sosyolojik ve tarihi boyutu var kötü dediğimiz kavram doğrudan coğrafyalara hatta bazen aynı çoğrafyada tarihlere göre değişebilen durumlardır. Örneğin Amerika'da ırkçılığın moda denilecek seviyede olduğu dönemde amerikalılar arasında zencilere yapılan ırkçılık insani olarak evet kötüdür. Fakat dönemin şartlarına göre Amerikalılar tarafından şu anda düşündüğümüz kadar kötücül bir durum olarak algılanmamaktaydı. Burada bahsettiğim sadece bir örnek insanoğlu grif bir yapı ve bazen iyi denilen şeyler sonradan kötü olabilir. Bazen insan öldürmenin bile iyi sayılabilirken bazen doğru söylediğin için başkalarına kötülük yapabilirsin. Bunları neden uzunca anlattım, çünkü sorduğun soruyu direkt evrimsel süreçle ilişkilendirmek kolay ve temiz değil. Diğer taraftan insanlığın normalde kabul ettiği kötü hareketleri baz alırsak bir çoğu bireysel olarak kişiye üstünlük sağlamaktadır hırsızlık, yalan söylemek, tecavüz, rakip öldürmek, güçsüzü ezmek vb. bunların cezasını genelde insan vicdan azabı çekmiyosa kendisi kendisine veremez. Bu tür olayların cezasını toplumun diğer kesmi kötü insanlara karşı uygular bu da genelde hapis, mahkum, kısasa kısas, para cezası gibi durumalrdır. Yani kötü insan hayattan idam gibi bir cezaya çarptırılmadığı sürece yok olamaz. Ayrıca yapılan kötülük ortaya çıkmadığı sürece ya da kötü kişi kendini gizlediği sürece cezaya da tabi tutulmaz. Tüm bu anlattıklarımdan yola çıkarak kötülüğün evrimsel bir olgunun üstünde toplumsal bir davranış olduğunu anlamak gerekir. Kötülüğün tanımı değişebildiği kadar iyiliğin tanımı da değişkendir. Ki eğer dediğiniz şekilde bir evrimsel süreçte elenme durumu olsaydı kötülük yapan kişinin üreyemez ya da hayattan çabuk eksilen bir dezavantajı olması gerekirdi. İdam ve hapis durumu evrimi o kadar etkileyebilecek kadar güçlü olgular değil ki kötüler hayattan elenince iyilerin çocukları da evrimsel olarak iyi olacak hiçbir şekilde diyemeyiz. Dediğim gibi bu durum sosyolojik olguların yorumlanmasını gerektirir evrimsel değildir

3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close