Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Koronavirüs nasıl tedavi edilir?

Koronavirüsün tedavisi ne?
731 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap

Salgının başlamasından sonraki haftalarda çok sayıda araştırmacı, çok sayıda tedavi yöntemi denemişse de başarı elde edilememişti. Ancak ilk önemli haber 31 Ocak 2020'de The New England Journal of Medicine dergisinden geldi: ABD'deki ilk koronavirüs hastası, SARS ve MERS CoV dahil RNA virüslerine karşı etkili olan remdesivir ile tedavi edildiğinde, ertesi gün iyileşme emareleri gösterdi. 35 yaşındaki hastanın ateşi sadece 1 günde 39.4'ten 37.3'e geriledi ve oksijen satürasyon değerleri %94'ten %96'ya yükseldi. Ayrıca akciğer alt loplarında duyulan çift taraflı hırıltılar ("ral") kayboldu. 5 günlük uygulama sonrasında ateşi tamamen düştü ve öksürük haricindeki tüm semptomları iyileşti.

Ancak bu acil durum denemeleri haricinde remdesivir, aslen Ebola salgını için üretilmekteydi ve 2019-nCoV'a karşı çalışabilirliğine yönelik deneyler sadece insan-harici hayvanlar üzerinde yapıldı. Örneğin 4 Şubat 2020'de Nature dergisinde yayınlanan bir makalede remdesivir olası bir ilaç olarak tespit edildi. Aslen Ebola ve Marburg gibi virüslere karşı üretilen remdesivir, genel olarak RNA virüsleri üzerinde (örneğin Junin, Lassa, Hendra virüsleri üzerinde) özellikle etkili bir ilaç. Ve MERS ile SARS da dahil, koronavirüslere karşı da etkili! Umut, buradan kaynaklanıyor.

Tüm Reklamları Kapat

Aynı araştırmada, anti-sıtma / anti-otoimmün ilacı olarak kullanılan klorokin'in 2019-nCoV'u efektif olarak durdurabildiği gösterildi. Ancak bu deney, birçok diğer deney gibi hayvanlar üzerinde yapılmıştı (spesifik olarak, Afrika yeşil maymunlarından elde edilen Vero E6 böbrek hücrelerinde).

1 Şubat 2020 itibariyle, üzerinde çalışılan tedavi yöntemleri ve yaklaşımlar arasında şunlar bulunuyor:

  • Çin'deki bir ekip, 2019-nCoV'a bağlanan bir antijen üretmeyi başardılar. Aynı ekip, 2002 yılında SARS için de bir antijen üretmeyi başarmıştı. Ne yazık ki bu antijenden ilaç üretebilmek için gereken antijen miktarına ulaşmak için birkaç ay boyunca uğraşmak gerekiyor. O noktadan sonra hayvanlarda ve insanlarda deneyler yapılabiliyor.
  • Regeneron isimli bir biyoteknoloji firması, MERS'e karşı 2 ayrı antijen üretmişti. Ne yazık ki bu antijenlerin 2019-nCoV'da da çalışması beklenmiyor; ancak firma, Ebola'ya karşı insan testlerine geçilebilecek düzeydeki bir antijeni 6 ay içinde hazırlamayı başarmıştı.
  • WuXi Biyolojik isimli bir diğer Çin firması, 2019-nCoV'u tedavi etmek için 100 kişilik bir ekiple çalışmaya devam ediyor. Hedefleri, bir rekor olarak görülebilecek 4-5 ay içinde tedaviyi geliştirebilmek.
  • ABD'li RenBio firması, bacak kaslarına enjekte edilen genler yoluyla antijen üretmeye çalışıyor.
  • HIV için kullanılan ilaçlardan bazılarının 2019-nCoV için de çalışması mümkün. Örneğin ABD'li BioCryst Farmakoloji isimli firmanın ürettiği, Ebola tedavisinde de kullanılan galidesivir isimli bir ilaç, koronavirüsü de tedavi etmeyi sağlayabilir.
  • ABD'li Gilead firması, remdesivir kullanarak 2019-nCoV'u tedavi etmeye çalışıyor. Çinli yetkililer 31 Ocak'ta bunu hastalar üzerinde denemeyi kabul etti. Ancak bu ilaç henüz herhangi bir tedavi için önerilen bir ilaç değil ve akademik çalışmalar sadece insan-harici hayvanlarda yapıldı. Acil durumdan ötürü bazı denemeler yapılabilir; ancak ticari kullanımının zaman alması olası.
  • Moderna ve Johnson & Johnson gibi firmalar da profilaktik aşılar üreterek hastalığa karşı önlem geliştirmeye çalışıyorlar.
  • Dünya'nın en büyük aşı üreticilerinden GlaxoSmithKline, 2 Şubat 2020'de yaptığı bir açıklama ile, kendilerinin geliştirdiği yeni bir aşı üretim teknolojisini diğer firmalara açacaklarını ve koronavirüs aşısı üretimini bu sayede hızlandırmayı umduklarını açıkladı. Bu teknoloji, aynı miktarda malzeme ile daha fazla doz aşı üretilmesini ve dolayısıyla test edilebilmesini mümkün kılıyor. Firma, Epidemik Hazırlık İnovasyonları Koalisyonu isimli bir uluslararası ajans ile birlikte çalışıyor.

Bir yandan virüse özel bir aşı üzerinde çalışılıyor; ancak Dünya Sağlık Örgütü'nün bildirdiğine göre süreç oldukça yavaş işliyor ve yakın vadede bir aşı üretilmesi beklenmiyor. Pasteur Enstitüsü, aşı üretiminin 20 ayı bulabileceğini ilan etti.

654 görüntülenme
8
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close