Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Onur Tınmaz
Onur Tınmaz
3,682 UP
Üye
3

Korona virüs ailesinin yeni üyesi Covid-19 (Sars-Cov-2) , neden Sars ve Mers'ten daha fazla negatif etki yarattı ?

Covid-19(Sars-Cov-2) den sonra gerçekleşmesi muhtemel ilk korona virüs salgınının Covid-19 dan daha tehlikeli olacağı söylenebilir mi ?
454 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ekin Günay
Ekin Günay
59K UP
Veteriner Hekimliği Öğrencisi, 4. Sınıf

Daha tehlikeli olup olmayacağı virologlar tarafından tartışılmalı ancak şuan için elimizde olan bilgilerle şunu söyleyebiliyoruz: en ölümcül olan salgın COVİD-19 değil, MERS. Ancak en hızlı yayılanı COVİD-19. Tabii ki ilerleyen dönemlerde bu tabloda değişiklikler olabilir, sonuçta salgın hala devam etmekte. Prof. Dr. Akiko İwasaki'nin bir paylaşımından alıntı yaparak bir tablo koymak istiyorum.

SARS, MERS ve COVİD-19 farkılıkları
SARS, MERS ve COVİD-19 farkılıkları
Bio Rander

Bu bilgiler bir yana COVİD-19'un psikolojik etkisi daha sarsıcı oldu, bu doğru. Nedeni ise globalleşme. Artık haberler çok daha hızlı yayılmakta. Dünya'nın öbür ucundan bile anında bilgi alabilmekteyiz. Tabii ki bu durum genel anlamda yararımıza olsa da, COVİD-19 pandemisi sürecinde psikolojimizi kötü etkilemiş olabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Bununla birlikte artık ulaşım da çok kolay, bu ulaşım kolaylığı ne yazık ki coronavirus için bir avantaj. Eskiye nazaran daha kolay ve geniş çaplı bir yayılma gösterdi çünkü farklı ülkelere birkaç saatlik uçak yolculuğuyla ulaşabiliyordu.

Bir diğer neden ise bilinç. Daha önce benzer salgınlarla mücadele etmiş ve bilinçlenmiş bir dünyayız. Bu nedenle önlem alarak başladık. Ancak ne yazık alınan karantina önlemleri, sokağa çıkma yasakları vb. psikolojimizi de kötü etkilemiş olabilir.

Bu tarz stres durumlarıyla başa çıkabilmek için karikatürize edilmiş bir el kitabı hazırlamış Dünya Sağlık Örgütü (WHO), belki ihtiyacı olan birine ulaşır düşüncesiyle kaynakça kısmına bırakıyorum. Türkçe versiyonu da sayfada mevcut. Kaynakça olarak kullandığım bir takım ders slaytlarım, ödevlerim ve ders kayıtlarım var ancak ne yazık ki erişime kapalı. Ancak erişime açık olan kısmını kaynakça kısmına bırakıyorum. Umarım yardımı dokunur.

Kaynaklar

  1. M. Akan. Analitik Epidemiyoloji. (22 Aralık 2020). Alındığı Tarih: 22 Aralık 2020. Alındığı Yer: Ankara Üniversitesi Açık Ders Malzemeleri | Arşiv Bağlantısı
  2. H. Yardımcı. Epidemiyoloji. (22 Aralık 2020). Alındığı Tarih: 22 Aralık 2020. Alındığı Yer: Ankara Üniversitesi Açık Ders Malzemeleri | Arşiv Bağlantısı
  3. World Health Organization. Doing What Matters In Times Of Stress. (29 Nisan 2020). Alındığı Tarih: 22 Aralık 2020. Alındığı Yer: World Health Organization | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close