Korku durumunda salgıladığımız başlıca hormon adrenalindir. Ve vücudu en hızlı harekete geçiren hormondur. Yani yavaş etkiye girmesi gibi bir durum yok. Beynimizin hormonlar ile ilgili kısmı olan hipotalamus, olağan dışı bir durum algıladığında hipofiz bezine adrenalin hormonunun salgılanması gerektiğine dair bir uyarı gönderir ve akabinde "savaş, kaç ya da saklan" komutunu vücuda sağlayan sempatik sinir sistemi devreye girer.
Adrenalin hormonunun görevi organizmayı acil harekete hazırlamaktır. Etkisini, nabzın atışı, kanın iç organlar ve deriden kaslara sevk edilmesi, karaciğerdeki glikojenin glikoza değişmesi ve böylelikle, acil bir enerji kaynağı sağlanması şeklinde gösterir. Heyecan ve korku durumunda adrenalin salgılanması artar. Kan damarlarını daraltarak kan basıncını yükseltir. Acı hissini azaltır. Göz bebeklerinin büyümesiyle göze alınan ışık artar, daha net ve hızlı görüş sağlanır. Algılanan tehlike karşısında kalp atımını hızlandırır, kan basıncını yükseltir. Adrenalin ayrıca sindirim sistemi faaliyetlerini yavaşlatır.
Adrenalinin salgılanması sırasında:
- İskelet kaslarına ait atardamarlarda genişleme, düz kas ve sindirim sistemine ait atardamarlarda daralma meydana getirir.
- Koroner arterler genişler,
- Kan basıncı yükselir,
- Kalp atış hızı artar,
- Göz bebekleri (pupilla) büyür,
- Kan şekeri (glisemi) yükselir.
Tüm bu tepkiler ölümcül bir durumla karşı karşıya olma ihtimali nedeniyle çok hızlı bir şekilde devreye girer. Ayrıca adrenalinin bir diğer görevi, bu tarz stresli durumlarda kanı parmak uçları, burun, kulak gibi kılcal damarlardan çekip, kol gibi daha geniş kas gruplarına göndermektir ki bu hareket, sizin mevcut durumla savaşmanız için gelişmiştir. Stres altındayken bir anda güçlenmenizin nedeni budur.
Not: Korku ve stres anlarında salgılanan tek hormon adrenalin değildir ama vücuda en hızlı etki gösteren hormon olduğu için tek bir örnek üzerinden anlatmak istedim.
Kaynaklar
- Vikipedi. Adrenalin. (2 Temmuz 2017). Alındığı Tarih: 7 Temmuz 2021. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
- Vikipedi. Sempatik Sinir Sistemi. (27 Şubat 2021). Alındığı Tarih: 7 Temmuz 2021. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı