Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Ecem Kaya
Ecem Kaya
94K UP
Üye
3

Köpeklerin kulakları neden kesilir?

Kulak kesmek köpeğin saldırganlığını etkiler mi? Etkilemiyorsa bunun nedeni nedir?
29,556 görüntülenme
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Cevap
Hüseyin Açar
Hüseyin Açar
152K UP
Fizik Öğrencisi

Merhabalar Ecem,

köpek familyasının içgüdüsel bir savunma ve saldırı hareketini önlemek içindir.

Tüm Reklamları Kapat

Şöyle ki; köpek familyasına ait her hayvan içgüdüsel olarak rakibinin kulaklarına saldırır. Kulakları hayvanın en zayıf, en acıyan yeridir. Kulağını kaptıran hayvanın kulağını kurtarmadıkça yapacak pek bir şeyi yoktur.

Eğer iki adet evcil köpeğiniz varsa boğuşurken, oynaşırken gözleyiniz, ikisi de birbirlerinin kulağına hamle yapmaya çalışırlar. Kangal gibi, davar sürüsü korumakla görevli ve her an kurt saldırısıyla karşılaşma ve kurtla boğuşma tehlikesiyle karşı karşıya olan bir hayvanın kulakları, kurt gelip kangalı kulaklarından yakalamasın diye kesilir. Davar sürüsü korumakla görevli olan kangalın kulağının kesilmemesi, hem kangalın, hem de bütün bir davar sürüsünün kurt tarafından telef edilmesine sebep olabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Bencilce ve zalimce bir davranış şekli olması ve insanoğlunun kendini yeryüzünün tek sahibi ve mutlak hakimi zannetmesinden ortaya çıkan barbarca, zalimce ve sadistçe bir hareket türü olduğunu yinelerim.

Sağlıklı günler dilerim.

14,578 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Herkese Bilim Ve Teknoloji. (3 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 3 Ağustos 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
2
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Cevap
Panos Capar
Veteriner hekimiyim

Kulak kesme tamamen folklorik ve tabiri uygunsa barbarca bir davranıştır. Tamamen estetik amaçlar güdülerek hayvanların haklarının istismar edilmesinden başka bir şey değildir. Bu işlemi savunan bazı sözde bilimciler kangallar özelinde kurtların kulağa saldırdığını ve kulak kesilmez ise kangalın koyunlari kurt sürülerinden kotuyamacağını iddaa eder. Bu tamamen bir zırvadan ibarettir. Çünkü kurt vb. vahşi hayvanlar kulak gibi hayati değeri nerdeyse hiç olan bir organ yerine soluk borusu ve önemli arterleri içeren boyna saldırmayı tercih eder ve rakipleri yada avlarını boğarak öldürürler. Yine köpeklerin kulakları çoğu bölgeye göre daha az hassastır. Mesleki deneyimime dayanarak şunuda ekleyebilirim ki kulaği kesilen kangallar kulak enfeksiyonlarına açık hale gelirler ve duyma yetileri etkilenebilir. Kulağı ağır işiten bir kangal sürüye yaklaşan kurtları fark etmekte zorlanabilir. Kulağı kesilen diğer bazı ırklar ise doberman , rottweiler dogo argentino vb. Ülkemizde bunlarında kulakları kavga ettikleri zaman üstün gelecekleri inancıyla kesilir. Ancak köpeklerin dövüştürülmesin ne kadar iğrenç bir davranış olduğunu köşeye bırakırsak buda altı boş bir iddadır. Bu köpeklerin kulakları tamamen estetik amaçlı ve köpeğe korkutucu bir hava katmak için yapılmış girişimlerdir.

Kulak kesmek hayvanları koruma yasası kapsamında suçtur. Alenen hayvana zulmetmektir. Savunulacak bir yanı yoktur

Tüm Reklamları Kapat

302 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Herkese Bilim Teknoloji. Cerrahi Müdahaleler Köpeklerin Kişiliğini De Etkiliyor - Herkese Bilim Teknoloji. (22 Mart 2018). Alındığı Yer: Herkese Bilim Teknoloji | Arşiv Bağlantısı
2
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Sorulara Dön
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Zamanın İleri Aktığını Nereden Biliyoruz?
Zamanın İleri Aktığını Nereden Biliyoruz?
Karanlık Enerji: Evreni Genişleten Gizemli Enerjinin Kaynağı Ne?
Karanlık Enerji: Evreni Genişleten Gizemli Enerjinin Kaynağı Ne?
Büyük Deprem Nerede, Ne Zaman ve Ne Büyüklükte Olacak? | Deprem Tahmini!
Büyük Deprem Nerede, Ne Zaman ve Ne Büyüklükte Olacak? | Deprem Tahmini!
Hastayken Sesimiz Neden Kalın ve Boğuk Çıkıyor?
Hastayken Sesimiz Neden Kalın ve Boğuk Çıkıyor?
Elektrik Tellerindeki Renkli Toplar Ne İşe Yarıyor?
Elektrik Tellerindeki Renkli Toplar Ne İşe Yarıyor?
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Gönder
Ekle
Soru Sor
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Önizleme
Görseli Kaydet
Sıfırla
Vazgeç
Ara

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close