Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
3

Köpekbalıklarının iskelet sistemi kemikten değil midir? Bu durum Evrim Teorisini nasıl etkiler?

Geçenlerde bir üniversite de yapılan, "evrim yalan" konulu konferans ile ilgili haber bu şekilde. Özellikle köpekbalıkları ile ilgili argümanlarını çağrı mert hocamızdan dinlemeyi çok isterdim ya da okumayı.
420 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ufuk Derin
Öğrenci-Okur

Evrim karşıtı dinci grupların karşıt oldukları evrimin ne olduğunu ve nasıl işlediğini bile bilmeden evrim karşıtlığı yapması, aslında esas sorunu evrimde değil, kendi inançlarında gördüklerini gösteriyor. Eğer sorunu "evrimde" görselerdi önce evrimi ve nasıl işlediğini gerçekten anlar, daha sonra olacaklarsa evrim karşıtı olurlardı. Bunu yapamadıkları için önce karşıt oluyorlar, daha sonra bu karşıtlığı kendi kafalarında kurdukları evrim algısı ile devam ettiriyorlar.

Evrim, popülasyondaki kalıtsal özelliklerin nesiller geçtikçe değişmesinden ibaret. Bilimsel olarak herkesin evrimden anladığı budur. Evrim, "Köpekbalıklarının veya köpekbalıklarının atalarının iskeletlerini kemikten yapayım, kıkırdaktan yapayım." gibi bir amaç ile hareket etmez. Hatta evrim bir amaç ile bile hareket etmez. Çeşitlilik sağlayan mekanizmalar sayesinde oluşan halihazırda var olan çeşitliliğin çevresel şartlarla etkileşmesinden ibarettir. Köpekbalıklarının iskeletinin çoğunun kıkırdaktan oluşması evrimi çürütmek bir yana dursun bu evrimsel yolakta miras alınan çeşitliliğin nasıl çevresel şartlarla etkileşerek evrimin nasıl işlediğini daha iyi anlamamızı sağlar.

Tüm Reklamları Kapat

Köpekbalıklarının evrimsel sürecinde köpekbalıklarına çok benzemeyen ama bazı özellikleri köpekbalığına benzeyen fosiller de var. Bunlar, köpekbalıklarının evrimsel süreçlerini gösteriyor.

İlgili metinde iskeletin çoğunun kıkırdaktan oluşmasının neden evrime karşı bir bulgu olduğunun açıklanmamasının yanında "ilk yaratıldıkları an" ifadesinin de muğlak olduğunu görüyoruz. Köpekbalıklarının ataları, köpekbalıklarına çok benzemese de belirli benzerlikleri taşıyordu. Şeklinden tutun, birçok özellikleri o kadar farklıydı ki sadece genetik ve fosillerin gösterdiği değişimi kabul etmek bile makroevrimsel değişimlerin gerçek olduğunu kabul etmektir.

Tüm Reklamları Kapat

İlginçtir ki evrimsel benzerliklerin yüzeysel olduğunu sanıp evrime çamur atmaya çalışanlar, evrimsel olarak tutarlı şekilde değişen onlarca özellik ve makroevrimsel değişimler karşısında koca bir taksonomik grup içerisindeki sadece 1 özelliğe takılıp kalmaya çalışmaktadır.

Daha iyi anlayabilmeniz için insanlardan örnek vereceğim. İnsanlar ve insana tam benzemeyen insansı ataları evrimleştiği zaman aralığında kuyrukları yoktu. Dolayısı ile insanlar da diğer insansıların evrimsel yolağından ayrılmaya başladığı zamanlarda atalarından "kuyruksuzluğu" halihazırda miras almıştılar. Bu durumu anlamak için insandan ve yakın atalarından daha da geriye, kuyruksuz maymunların evrimine bakmamız gerekir ve bu durum evrimi daha iyi anlamamızı sağlar.

Evrimin işleyişini sadece karşıtlık yapmak için kendi kafanızdan atmadığınızda aslında evrim karşıtı bu kongrenin bile farkında olmadan makroevrimsel değişimleri kabul ettiklerini görüyorsunuz.

4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close