Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Can Erdeveciler
Üye 17 Aralık 2022 1 Cevap
2

Konuya pek hakim değilim. Füzyon reaktörleri çalıştırılırken neden Hidrojen atomları ele alınıyor ve neden güneş taklit edilmeye çalışılıyor?

yani bu füzyon işlemi için daha uygun atomlar bulamıyor muyuz ve güneşi taklit etmekten ziyade neden evrimleştirmiyoruz? Sonuçta bulunduğu ortam kütle etken gibi birçok etken madde mevcut. beni de bir aydınlatabilirseniz sevinirim.
244 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Şahin Tutuş
Şahin Tutuş
112K UP
Bilimsever 17 Aralık 2022

Hidrojen kullanmaları muhtemelen en hafif element olmasından kaynaklı.[1]

Güneş demelerinin sebebi ise örnek vermek için. Yıldız deseler kimse anlamaz. Güneş de bir yıldız olduğu için ve tüm insanlar bildiği için Güneş diyorlar. Füzyon dedikleri şey; Atomları öyle bir sıkıştır ki birbiriyle kaynaşsın. Yıldızlarda olan da budur. Atomlar birbiriyle kaynaşıp yeni elementler ortaya çıkarırken, enerji de açığa çıkarıyor. Ama güneş ya da herhangi bir yıldızda bunun olmasının sebebi kendi kütleçekimleri.

Dünya'da ise bu kadar muazzam bir kütleçekimi yok. Bu kadar büyük kütleçekimi olsaydı olmazdık. :) Dünya'nın kütleçekimi ancak herhangi bir cismi bıraktığında düşecek kadar. Buna yerçekimi diyoruz.

Tüm Reklamları Kapat

Aslında pratikte biz de kütleçekimi sayesinde enerji elde edebiliyoruz. Barajlarda suyu biriktirip, Dünya'nın kütleçekiminden yararlanarak aşağı bırakıp pervaneleri çeviriyoruz. Tabii ki bizim kütleçekimimiz Güneş ya da herhangi bir yıldız kadar çok büyük olmadığı için bu kadar yapabiliyoruz.

Bilim insanlarının kolaylıkla füzyon yapamamasının sebebi Güneş ya da herhangi bir yıldızın muazzamm kütleçekiminin kendi doğasından kaynaklanması. Bunu Dünya içinde başka etkenlerle taklit etmeye çalışmak muazzam zor. Bu yüzden yıllardır füzyon teknolojisi hala gelişim aşamasında.

Kaynaklar

  1. ptable. Periyodik Tablo - Ptable. Alındığı Tarih: 17 Aralık 2022. Alındığı Yer: ptable | Arşiv Bağlantısı
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close