Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Göktürk Okur
Göktürk Okur
1,902 UP
Üye
2

Konuşurken kurduğumuz cümleler beynimizde hazır kalıplar şeklinde mi depolanır yoksa o an mı yaratırız?

İnsanların düşüncelerini tam anlamıyla ifade etmeleri mümkün olmasa da düşüncelerine en yakın olanını oldukça hızlı bir şekilde cümleleştirip alıcıya ulaştırabiliyorlar. Peki bunu nasıl bu kadar hızlı biçimde yapabiliyoruz. Bildiğimiz onbinlerce kelime arasından doğru olanları nasıl seçebiliyoruz?
537 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Namesis Gzy
Namesis Gzy
10K UP
Okur

bir kaynakta okumuştum hemen paylaşim dedim .

Evet, beyniniz ne kadar garip ya da saçma olmasına bakmaksızın, tek tek kelimelerin anlamlarını birleştirerek yapılandırılmış düşüncelere çevirmekte adeta bir ustadır.

Beynin bunu nasıl gerçekleştirdiği tam olarak net değil. Sınırlı sayıda kelime olmasına rağmen, bu sınırlı sayıdaki kelimeleri sonsuz tekrarlı çok fazla varyasyonlar ile bir araya getirerek sonsuz fikirler dizisi üretmek mümkündür. Oldukça fazla sayıdaki bu cümleler --aslında anladığımız ya da normal bir şekilde kurduğumuz-- göz önüne alındığında, beyinde olası her cümlenin anlamını yakalamaktan sorumlu tekil nöronların bulunduğu durumu pek olası değildir.

Tüm Reklamları Kapat

Bunun yerine, beynin; esnek bir biçimde basit anlamları birleştirerek daha kompleks anlamlar oluşturan bir sisteme sahip olduğu durumu daha olasıdır. Aralık 2014`de Proceedings of the National Academy of Sciences'da yayımlanan çalışmada, araştırmacılar; içerisinde tamamen aynı kelimelerin bulunduğu ancak tamamen farklı anlamlar taşıyan iki cümle arasında ayrım yapan beyin bölgesine odaklandılar. Örneğin; "köpek adamı ısırdı" ve "adam köpeği ısırdı" gibi. Çalışmada yaklaşık 40 katılımcıya bu tarz cümleler gösterilirken, beyin aktiviteleri fMRI (fonksiyonel manyetik rezonans görünteleme) tarayıcıları ile görüntülendi.

Kendi fikrim : Beyin daha kompleks yapı oldugu için çevresindeki ve birçok düşünceleri birleştirir öyle anlamlı cümleler oluşturabilir . O anki sinaps dan alınan baglantılarla Cümleleri hafızan kaydeder oradan sol lobuna aktarabilir öyle düşünüyorum ben .

bir kaynak buldum ayrıntılı olarak bakabilirsin :

https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/157006

184 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Gürkan Akçay. Beyin, Basit Sözcüklerden Karmaşık Düşünceleri Nasıl Oluşturuyor?. (25 Ağustos 2015). Alındığı Tarih: 10 Ocak 2021. Alındığı Yer: BilimFili | Arşiv Bağlantısı
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close