İnsanların düşüncelerini tam anlamıyla ifade etmeleri mümkün olmasa da düşüncelerine en yakın olanını oldukça hızlı bir şekilde cümleleştirip alıcıya ulaştırabiliyorlar. Peki bunu nasıl bu kadar hızlı biçimde yapabiliyoruz. Bildiğimiz onbinlerce kelime arasından doğru olanları nasıl seçebiliyoruz?
bir kaynakta okumuştum hemen paylaşim dedim .
Evet, beyniniz ne kadar garip ya da saçma olmasına bakmaksızın, tek tek kelimelerin anlamlarını birleştirerek yapılandırılmış düşüncelere çevirmekte adeta bir ustadır.
Beynin bunu nasıl gerçekleştirdiği tam olarak net değil. Sınırlı sayıda kelime olmasına rağmen, bu sınırlı sayıdaki kelimeleri sonsuz tekrarlı çok fazla varyasyonlar ile bir araya getirerek sonsuz fikirler dizisi üretmek mümkündür. Oldukça fazla sayıdaki bu cümleler --aslında anladığımız ya da normal bir şekilde kurduğumuz-- göz önüne alındığında, beyinde olası her cümlenin anlamını yakalamaktan sorumlu tekil nöronların bulunduğu durumu pek olası değildir.
Bunun yerine, beynin; esnek bir biçimde basit anlamları birleştirerek daha kompleks anlamlar oluşturan bir sisteme sahip olduğu durumu daha olasıdır. Aralık 2014`de Proceedings of the National Academy of Sciences'da yayımlanan çalışmada, araştırmacılar; içerisinde tamamen aynı kelimelerin bulunduğu ancak tamamen farklı anlamlar taşıyan iki cümle arasında ayrım yapan beyin bölgesine odaklandılar. Örneğin; "köpek adamı ısırdı" ve "adam köpeği ısırdı" gibi. Çalışmada yaklaşık 40 katılımcıya bu tarz cümleler gösterilirken, beyin aktiviteleri fMRI (fonksiyonel manyetik rezonans görünteleme) tarayıcıları ile görüntülendi.
Kendi fikrim : Beyin daha kompleks yapı oldugu için çevresindeki ve birçok düşünceleri birleştirir öyle anlamlı cümleler oluşturabilir . O anki sinaps dan alınan baglantılarla Cümleleri hafızan kaydeder oradan sol lobuna aktarabilir öyle düşünüyorum ben .
bir kaynak buldum ayrıntılı olarak bakabilirsin :