Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Nada A. S. Altowayti
Üye
4

Konuştuğumuz dilin zekamızla bir alakası var mı?

304 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Yaren Hazar
Yaren Hazar
121K UP
Öğrenci

İnsanın biri içinde, biri dışında olmak üzere iki gevezesi vardır. İlk geveze zihnimizdir ve durmaksızın konuşur; (kendisini) etiketler, yargılar, (kendisiyle) savaşır, bazen kendini över ve zihninde ki düşünceleri susturamazsın. İkinci geveze insanın içinde olsun dışından olsun konuştuğu dildir. O da tıpkı zihnimiz gibi konuşur, yargılar, savaşır, över, yerer, kısa bir an susar ve devam eder. Hatta belki de hiç susmaz.[1]

Konuştuğumuz dilin ya da sözcüklerin zekamızla zihnimizle ilgisi olmadığını ancak sonradan öğrendiğimiz dilin zekamız üzerinde etkisi olduğu belirtilir. Bana göre, zihnimiz çoğunlukla kendini irdelemekle meşguldür, dilimiz ise mütemadiyen başkalarının uğraşları konusunda görüş bildirir. Ayrıca sorunu diller örneğin Türk topluluklarında yaşamış bir bireyin Türkçe konuşması zekayla alakalı mıdır? açısından değerlendirirsek hayır bu doğduğun coğrafyanın etkisi olup o coğrafyaya asimile olman sonucu öğrenip konuştuğun dilin zekanla alakası yoktur. Zekan sadece asimile olduğun toplumda tıpkı bir sporcu bir insanın her idman sonrası adımlarını hızlandırması gibi her defasında sana yeni kelime kazandırır. Bunu zihninde tutman ve beyine konuşma komutu verildiğinde kelimeyi dile getirmen zekanla ilgilidir. İnsanlarda yaşadığı, doğduğu topluma adapte olarak beynin konuşacağı dili seçmesi için ana dil çevresel faktörler ile elde ediliyor. Ancak beyine sonradan dahil edilmek istenen dil beyinin broca alanını arttırıyor. Bireyin yaşı ilerledikçe bireyin beynindeki dil öğrenmede beyin hücreleri birbiriyle daha az bağlantı kurduğu araştırılmıştır. Yani dil öğrenmede zeka ve yaş etkileyici unsur olarak karşımıza çıkıyor. [2]

(Broca alanı veya Broca bölgesi insansı beynin ses üretimiyle bağlantılı işlevleri yürüten bir bölgesidir.)

Tüm Reklamları Kapat

İnsan beyninin konuşacağı dilini seçmesi veyahut algılaması 3 yaşındayken tamamlanır. Ayrıca dil gelişim cağından itibaren düşünce biçimimizi etkiler. Hatta bazı dilbilimcilere göre bir dili akıcı konuşmak için 10 bin kelime bilmek gerektiğini söylüyor.

Bazı görüşler sonradan öğrenilen dilin zekayla ilgili olduğunu tanımlansa da bu tezin karşıtı görüş de bulunur.

11 dil veyahut ötesinde dil bilen kişilere hiperpeliglot deniliyor. Bu insanlar bu kadar dil bildiği için halk tarafından zeki olarak tanımlansalar da Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Dil Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özgür Aydın 50 dil bilen Prof. Dr. Johan Vandewalle ile bir söyleyişi gerçekleştiriyor. Bu söyleyişi sonucunda da ''İnsanın sahip olduğu biyolojik temelli dil edinme aracının, zekâyla doğrudan bir bağlantısı olmadığını da belirten Prof. Dr. Aydın, "Yani daha ileri zekâya sahip insanlar daha gelişkin, daha düşük zekâya sahip insanlar daha verimsiz bir dil edinme aracına sahip değildir.'' Diyor. Yani konuştuğumuz ya da sonradan öğrendiğimiz dilin bir uğraşı olduğunu sporcu gibi sürekli kendimize bir şeyler katarak ilerlemeyle elde edileceğini söylüyor.[3]

Kaynaklar

  1. Seval Dönmez. Zihin Ve Dil: Insanın Iki Gevezesi. Alındığı Tarih: 11 Nisan 2023. Alındığı Yer: düşünbil portal | Arşiv Bağlantısı
  2. Özge Can Bakırlı. İkidillilikte Beyin Ve Zeka. Alındığı Tarih: 11 Nisan 2023. Alındığı Yer: Dergipark | Arşiv Bağlantısı
  3. Gülay Rıfat. Poliglot. Alındığı Tarih: 11 Nisan 2023. Alındığı Yer: INDEPENTED Türkçe | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close