Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
0

Kolonları yuvarlak ve binanın genel yapısını(köşe noktaları ve pencereler gibi)oval tasarlarsak depreme karşı daha dirençli bir yapı elde eder miyiz?

228 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Çağlar Çınar
inşaat mühendisi

Dairesel olarak tasarlanan kolonlar bulunmaktadır. Bu dairesel kolonlar, dikdörtgen kolonlara göre daha fazla yük taşıma kapasitesine sahiplerdir. Fakat daha fazla yük taşımasının sebebi dairesel olmasından ziyade içerisinde kullanılan donatıların dikdörtgen kolonda kullandığımızdan farklı olmasıdır. Dikdörtgen bir kolonda etriyeler bulunurken dairesel bir kolonun içerisinde fret ismi verilen donatılar bulunmaktadır ve ikisi arasındaki oluşan temel fark burdan kaynaklanmaktadır. ( Fakat uygulamada dairesel bir kolon yapmak dikdörtgen kolon yapmaktan çok daha zor olduğu için çok daha az kullanılmaktadır.) Diğer kısımların köşesiz olma konusuna gelirsek ise şöyle anlatabilirim; genel olarak oturduğumuz evler ve binalar betonarme olarak tasarlanmaktadır. Bu tarz yapılarda taşıma sistemi taşıma elemanlarının aktarımıyla olur bu aktarım önce döşemeye ordan kirişlere ordan kolonlara ve en son ise zemine ulaşmaktadır. Çoğumuzun oturduğu betonarme yapılarda duvarlar taşıyıcı olarak hesaplanmazlar bundan dolayı ise üzerinde açılan kapı ve pencere boşlukları da köşeli ve ya köşesiz olması pek bir şey ifade etmez. Aynı şekilde binanın tasarımının da köşeli ve ya köşesiz olması taşıma gücü açısından pek önemli değildir. Deprem yükleri; kolonların, kirişlerin, döşemelerin ve temelin içerisinde bulunan yatay donatılar tarafından karşılanmaktadır. Bu dediklerim çok katlı olmayan betonarme standart yapılar için geçerlidir. Yüksek katlı yapılarda rüzgar yükünün çok fazla olmasından dolayı hava akımını yönlendirme amacıyla köşesiz tasarımlar kullanılabiliyor örnek olarak Burj Khalifa yı verebiliriz. Dediğim gibi özel tasarımlı yapılarda özel durumlar için farklı tasarımlar görebiliriz fakat genel olarak durumu bu şekilde anlatabilirim. Umarım kafandaki soruya cevap verebilmişimdir.

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close