Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Yiğit Macit
Yiğit Macit
2,682 UP
Üye
1

Klonlama işleminde hücresi alınan dişi koyuna embriyoyu neden koyamayız?

Arkadaşlar merhaba ben Yiğit Macit 8.sınıf fen konularından birinde bunu fen hocalarım beni aydınlatamadığı için buraya yazıyıyorum
348 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ahmet Burak Alkan
Konuyla alakalı bilgiliyim.

Anladığım kadarıyla sorunuz "Dolly neden klonlanan koyunun rahmine değilde başka bir koyunun rahmine koyuldu?" olacak.

Klonlama ya da diğer adıyla somatik hücre nükleus transferi klonlanacak canlının yumurta hücresinin sadece çekirdeği ve başka bir koyunun çekirdeksiz vücut hücresinin birleştirilmesiyle oluşur. Bu oluşan hücre rahme aktarılarak gelişimini sürdürür.

Gelelim sorumuzun cevabına.

Tüm Reklamları Kapat

Bunun sebebi genellikle klonlanan canlının rahminin kullanılmamasıdır.Bunun başlıca sebepleri şunlar olabilir:

1. Rahim Uygunluğu: Klonlanacak hayvanın kendi rahmi, klonlama süreci için uygun olmayabilir. Örneğin, doğuştan gelen yapısal anormalliklere sahip olabilir veya gebeliği desteklemek için gerekli hormonal ve fizyolojik değişiklikleri yapamayabilir.

2. Genetik Uyumluluk: Klonlanacak hayvanın somatik hücresinin genetik materyali, başka bir rahimde büyüyen embriyonun genetik materyaliyle uyumlu olmalıdır. Aynı türden bir hayvanın rahmi, genetik uyum açısından en uygun ortamı sağlar.

3.Hormonal Desteğin Sağlanması: Rahim, gebelik sürecinin düzenlenmesi ve embriyonun gelişimi için hormonal desteği sağlar. Klonlanan embriyonun sağlıklı bir şekilde büyüyebilmesi için bu hormonal desteğe ihtiyaç vardır.

Tüm Reklamları Kapat

4.Embriyonun Tutunması: Klonlanan embriyonun başarılı bir şekilde rahme tutunabilmesi ve beslenmesi için uygun bir ortam gereklidir. Başka bir rahim, embriyonun implantasyonunu (yerleşmesini) ve plasentanın oluşumunu destekleyerek embriyonun rahme tutunmasına yardımcı olur.

5.Daha İyi İmplantasyon Şansı: Başka bir rahim kullanıldığında, embriyonun rahme tutunma ve implantasyon şansı artabilir. Klonlama sürecinde embriyonun başarılı bir şekilde rahme tutunması ve beslenmesi, sağlıklı bir gebelik sürecinin başlaması için önemlidir.

Özetle şunları diyebiliriz ki Dolly'nin klonlanan koyundaki rahmi uygun değildi ve işi garantiye almak için başka bir rahim kullanıldığını söyleyebiliriz.

Kaynaklar

  1. Wikipedia. Method Of Creating A Cloned Embryo By Replacing The Egg Nucleus With A Body Cell Nucleus. (14 Ocak 2003). Alındığı Tarih: 19 Mayıs 2023. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close