Elimizdeki veriler yalnızca kutup buzullarının erime değerlerini değil; aynı zamanda buharlaşan deniz suyunun miktarlarını da içermektedir. Yani küresel ısınma buzullarla birlikte yağış oranlarını, siklon faaliyetlerinin süresini vb. gibi birden çok olayı tetiklemektedir. Çok yüksek seviyede sanayileşme gibi bazı önemli faktörler, dünyanın zaten artmakta olan sera etkisini daha da artırmaktadır. Bu olay da dünyaya gelen Güneş ışınlarının kirli atmosferden yerkabuğuna geri yansımasıdır. Buzulların erimesi sadece bir bölümüdür; ciddi de bir bölümdür orası ayrı, fakat atmosferdeki yüksek ısı bir yandan buzulları eritirken -sürecin devamı olarak da suyu buharlaştırır. Bu mekanizmanın işleyişi bu şekildedir.
20nci yüzyılın başlarında ortaya çıkan bu (global warming) küresel ısınma, araştırmacıların şoke olduğu bir durumu haber vererek dilimize ve bilimimize yerleşti; 'değerler ve veriler olağan seyrinden çok yüksek gelmeye başladı' - bu durum itibariyle sorulması gereken asıl soru, "gelecek nesiller için bu yapıları nasıl koruyacağız, çünki su altında kalacakları bir kesin."
Yani milattan sonraki yıllarda basit bir yüzey kayalığı olan ama şimdiki Kız Kulesi'nin kabaca 2000 yıllık geçmiş su seviyesine baktığımızda yaklaşık 0.3-0.4m'lik yükselme görüyoruz. Bu değişim bir basketbol topunun çapı kadar.
Fakat dediğim gibi düşünülmesi gereken kısım bu değişim değil, 2000 yıllık yükselme sadece 300-400mm iken; içinde bulunduğumuz 21nci yüzyılda bu artış vektörü her sene tavan yapmaktadır.
Kaynaklar
- Australia's National Science Agency - Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation, et al. Past Sea Level. (14 Ağustos 2021). Alındığı Tarih: 14 Ağustos 2021. Alındığı Yer: www.csiro.au | Arşiv Bağlantısı