Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Çağlar Özbek
Çağlar Özbek
1,480 UP
Üye
0

Kız Kulesi Neden Batmadı?

Küresel ısınma tablodaki gibi çok ciddi oranda arttıysa yüzlerce yıl önce yapılan kız kulesi ve onun gibi diğer birçok denizde bulunan tarihi yapılar neden batmadı? Hatta kayda değer su alımı bile göstermediler?
325 görüntülenme
Kız Kulesi Neden Batmadı?
Kız Kulesi Neden Batmadı?
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Aras Engin Gültekin
Amatör fizikçi/hobi

Elimizdeki veriler yalnızca kutup buzullarının erime değerlerini değil; aynı zamanda buharlaşan deniz suyunun miktarlarını da içermektedir. Yani küresel ısınma buzullarla birlikte yağış oranlarını, siklon faaliyetlerinin süresini vb. gibi birden çok olayı tetiklemektedir. Çok yüksek seviyede sanayileşme gibi bazı önemli faktörler, dünyanın zaten artmakta olan sera etkisini daha da artırmaktadır. Bu olay da dünyaya gelen Güneş ışınlarının kirli atmosferden yerkabuğuna geri yansımasıdır. Buzulların erimesi sadece bir bölümüdür; ciddi de bir bölümdür orası ayrı, fakat atmosferdeki yüksek ısı bir yandan buzulları eritirken -sürecin devamı olarak da suyu buharlaştırır. Bu mekanizmanın işleyişi bu şekildedir.

20nci yüzyılın başlarında ortaya çıkan bu (global warming) küresel ısınma, araştırmacıların şoke olduğu bir durumu haber vererek dilimize ve bilimimize yerleşti; 'değerler ve veriler olağan seyrinden çok yüksek gelmeye başladı' - bu durum itibariyle sorulması gereken asıl soru, "gelecek nesiller için bu yapıları nasıl koruyacağız, çünki su altında kalacakları bir kesin."

Yani milattan sonraki yıllarda basit bir yüzey kayalığı olan ama şimdiki Kız Kulesi'nin kabaca 2000 yıllık geçmiş su seviyesine baktığımızda yaklaşık 0.3-0.4m'lik yükselme görüyoruz. Bu değişim bir basketbol topunun çapı kadar.

Tüm Reklamları Kapat

Fakat dediğim gibi düşünülmesi gereken kısım bu değişim değil, 2000 yıllık yükselme sadece 300-400mm iken; içinde bulunduğumuz 21nci yüzyılda bu artış vektörü her sene tavan yapmaktadır.

Kaynaklar

  1. Australia's National Science Agency - Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation, et al. Past Sea Level. (14 Ağustos 2021). Alındığı Tarih: 14 Ağustos 2021. Alındığı Yer: www.csiro.au | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close